Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Foști angajați ai Securității și Miliției, revoluționari cu acte. 1.000 de foști securiști, milițieni și militari continuă să primească indemnizații

La mai bine de trei decenii de la Revoluția din decembrie 1989, statul român încă le plătește indemnizații de revoluționar foștilor angajați care au făcut parte din aparatul represiv al regimului comunist.

Deși actuala lege nu permite asta, aproape 1.000 de asemenea persoane, precum foști angajați ai Securității, Miliției, Armatei încă figurează în evidențe cu certificate de revoluționar. Indemnizațiile trec de 3.000 de lei lunar, plus alte beneficii.

1.000 de foști securiști primesc în continuare indemnizații de revoluționar

Tot în timpul evenimentelor de atunci, Casandra Mihai activa în Capitală ca ofițer în cadrul aparatului de Securitate. Potrivit datelor din Dosarul Revoluției, pe 23 decembrie, ofițerul de Securitate avea să schimbe tabăra.  După ce a preluat un grup de militari, pe drumul spre Televiziune, avea să fie împușcat și rănit.

”Parte vătămată Casandra Mihai (Televiziune-Vol. 112) – rănit

Numitul Casandra Mihai, fiul lui Nicolae şi Caliopia, născut la data de 27.03.1957 în Bucureşti, domiciliat în Bucureşti (…) fost ofiţer în cadrul Securităţii Municipiului Bucureşti, în cursul zilei de 23.12.1989, a preluat de la Întreprinderea Automatica un grup de militari, pe care i-a condus la Televiziune, unde aceştia urmau să se alăture celorlalţi militari care acţionau în zonă. Când au ajuns în apropierea str. Calea Dorobanţilor, numitul Casandra Mihai a fost rănit prin împuşcare de către o persoană de sex masculin, de aprox. 20-25 ani, care a executat foc asupra acestuia, de la o distanţă de aprox. 20 metri”, potrivit unui extras din ordonanţa procurorilor în dosarul 97/P/1990, dosarul Revoluției. 

Cei doi sunt doar unele din multele nume de ofițeri de informații ai fostului regim comunist care au reușit să obțină certificate de revoluționari. 

Așa cum o dovedește însă un document SRI, intrat în posesia Euronews, alături de alți peste 20 de angajați ai fostei Securități, cei doi foști ofițeri de informații primesc în continuare indemnizații de peste 3.000 de lei fiecare. Au atacat în instanță deciziile de anulare a certificatelor de revoluționar, iar spețele lor încă se judecă prin tribunale.

Situația nu este una singulară. Potrivit unor surse guvernamentale, aproximativ o mie de persoane, cadre active în Securitate, Miliție și Armată în timpul evenimentelor din decembrie 1989, figurează drept beneficiari de indemnizații ca efect al diverselor forme de certificate de revoluționar pe care au reușit să le obțină în anii anteriori momentului Revoluției. 

Mihai Dodu, fost șef SSPR: ”Aceste ramificații sunt mult mai adânci, pentru că acești ofițeri, foști ofițeri ai armatei, Securității sau miri fostei mi miliții, astăzi au rădăcini în în factorul politic sau în societate. Nu are rost să amestecăm cumva luptătorii care erau în sistemul represiv până în 22 decembrie și după 22 decembrie să fie re-revoluționari, să se hotărască situația. Am văzut casele sectoriale ale sării, ale armatei, ale Ministerului de Interne continuă să facă plăți, să plătească aceste indemnizații către aceste persoane. Legea este clară, vorbim despre luptătorii cu rol determinant și cu merite. Nu s-ar încadra, dar urmașii și răniții ei rămân în lege. Deci doar cele două categorii ar trebui eliminate și în mod faptic, comisia din cadrul secretariatului de stat, articolul 49, cum este bine știută, ar trebui să iau o decizie în acest sens.”

Până acum însă, cei o mie de beneficiari nu au fost însă verificați dacă se încadrează sau nu în limitele actualei legislații.

Athena Piceava, șef serviciu juridic Secretariarul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor: ”Nu a fost, nu a fost promovată. deci n-au venit din partea comisiei asemenea procese verbale pentru promovarea de acțiuni, cât și de cea de membră a comisiei ECI nu s-a pus în discuție nici o persoană. Obligația secretariatului este ca se ia aceste persoane eu știu că sunt în jur de 1000 de persoane la verificat și fiind în circuitul civil cine-i sunt hotărâți judecătorești cum era cazul celor cu CNSAS să promoveze acestei acțiuni în instanță pentru anularea certificatului și recuperare a prejudiciilor. Aș aș face o precizare faptul că a lucrat, de exemplu, că a lucrat în armată, nu-i anulează automat calitatea. trebuie să existe înscrisul în dosarul său administrativ că a fost contra demonstrațiilor. 

Doru Mărieș, președinte Asociația 21 Decembrie: ”Ce nu spune armata, miliția, securitatea, gărzile patriotice au fost într-o parte, au acționat la ordinul dictatorul lui până în 22 decembrie. Sub aceeași alarmă de luptă, Radu cel Frumos, asta e cel mai interesant, adică din 17 avem alarmă de luptă până după 15/03/1990 deci, ca atare, sub aceeași armată de luptă, alarmă de luptă, fac aceleași atrocități, mult mai multe după 22 decembrie. Nu se poate da certificat, cel puțin rol determinant, pentru asemenea oameni care au lucrat în structurile respective. Pe cealaltă parte, sigur sunt urmași și răniți. N-am cum să acuz copilul unuia de la armată care a murit în acele zile într-o diversiune sau, știu eu, în ce, într-o ambuscadă.”

Beneficiile certificatului de revoluționar

Beneficiile pentru un deținător de certificat de revoluționar nu sunt puține.

  • Indemnizaţie lunară acordă pe viaţă, cumulată cu pensia normală. Valoare indemnizatie – 1.102 lei pentru revoluționar remarcat sau 3.122 lei/lunar pentru revoluționar cu rol determinant;
  • Prioritate la primirea unei locuințe sociale, cu plafon de chirie minim;
  • Cumpărarea sau închirierea cu prioritate, fără licitaţie, a un spaţiu comercial cu o suprafaţă de până la 100 de metri pătraţi;
  • Împroprietărirea cu 10.000 de metri pătraţi de teren în extravilan/500 de metri pătraţi în intravilan;
  • Gratuitate pe transportul în comun, urban;
  • 12 călătorii CFR gratuite dus-întors/an;
  • Scutirea de la plata taxelor şi impozitelor pentru locuinţă şi terenul aferent; 
  • Pensionare anticipată cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei legale;
  • Loc de veci gratuit. 

Peste 300 de titluri de revoluționar au fost retrase

Timp de ani buni, sute de foști informatori și ofițeri de securitate au reușit însă să primească  aceste indemnizații. Abia în ultimii ani, cu aportul CNSAS, cei în cauză au fost dovediți ca foști colaboratori și angajați ai acestui aparat represiv. Potrivit datelor furnizate de Administrația Prezidențială, din 2020 și până în prezent, președintele Klaus Iohannis a retras 329 de titluri de revoluționari în cazul persoanelor dovedite definitiv că au colaborat cu Securitatea. Situația lor, și nu numai, ridică însă o altă problemă.

Germina Nagâț, membru al colegiului CNSAS: ”Au luat ani de zile o indemnizație care nu e mică fără să ai dreptul la ei în mod normal. Eu cred că statul român ar trebui să-și recupereze banii. Nu mai vorbesc de terenuri de intravilane, extravilane, scutiri de impozite. Beneficiarii de astfel de drepturi au toate motivele să se lupte, își pun avocați scumpi care trag de procese și în tot acest timp ei încasează bani. Noi practic nici nu știm ce s-a întâmplat după 22 decembrie, cu toate astea avem multe persoane care au lucrat în securitate și au aceste certificate. E jenant și insultător pentru acei care au fost adevărații revoluționari.” 

În prezent, noua conducere a Secretariatului pentru Revoluționari nu dă niciun semn că va trece la verificarea situației foștilor angajați din structurile militare ale regimului comunist. Instituția nu se află la prima lipsă de reacție. 

În 2020, un raport al Corpului de Control al Guvernului sesiza sute de nereguli și acuză Secretariatul pentru Revoluționari de ”pasivitate, neglijență și dezorganizare”, inclusiv de eliberarea de noi certificate de Luptător cu Rol Determinant (LRD) pentru o serie de așa zis revoluționari despre care această instituție avea știință de calitatea acestora de lucrător sau colaborator al Securității ca poliție politică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE