Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Va rămâne Ion Ilescu fără certificatul de revoluționar? Deși comunist, Iliescu a înfăptuit Revoluția, afirmă istoricul Dennis Deletant

Procesul în care Guvernul vrea să-i retragă titlul de revoluționar lui Ion Iliescu a fost amânat. Decizia apare după ce Curtea de Apel București a invocat lipsa de competență a instanței în judecarea speței.

Procesul a fost deschis după ce, în urmă cu doi ani, Legea recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989 a fost modificată, prin introducere unei noi prevederi: cei care au avut funcții de conducere în aparatul de stat comunist nu mai pot beneficia de titlul de revoluționar.

În consecință, la sfârșitul lunii mai a anului trecut, Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor a stabilit că Ion Iliescu nu mai îndeplinește condițiile și a cerut să i se retragă certificatul. Fostul președinte a avut funcții de conducere atât în Comitetul Central, cât și în Uniunea Tineretului Comunist din Partidul Comunist Român.

Acesta a primit certificatul de revoluționar în 2004, printr-un decret semnat chiar de el însuși, înainte de a-și încheia mandatul de președinte al României. În situația în care instanța va decide să-i retragă certificatul de revoluționar, fostul șef de stat rămâne fără indemnizație și multiple beneficii.

În egală măsură, dosarul Revoluției, tergiversat de-a lungul a peste două decenii, în care sunt inculpați fost președinte Ion Iliescu, fostul premier Gelu Voican Voiculescu, fostul șef al Aviației Militare Ion Rus, a fost trimis în februarie 2023 spre judecare către aceeași instanță, CAB, Înalta Curte declinând competența în această speță.

Mihai Dodu, secretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, susține că retragerea certificatului de revoluționar a lui Ion Iliescu este perfect legitimă, potrivit legii.

"Din punct de vedere legal, clar trebuie retras acest certificat. Colegii mei și-au făcut datoria. Dacă o luăm pe procedură, articolul 8 din Legea 242/2021, care spune că cei care au avut funcții de conducere în PCR nu trebuie să dețină certificatul. Este un non-sens certificatul. Nu ai cum să fii revouționar comunist, dar și revoluționar democrat (...). Retragerea certificatului, din perspectiva juridică, duce la retragerea indemnizației, se face dreptate", a spus Mihai Dodu, secretar de stat.

Istoricul Dennis Deletant, specialist în istoria României comuniste, este de altă părere. Acesta crede că Ion Iliescu nu are de ce să piardă certificatul de revoluționar, chiar dacă a fost comunist. Potrivit acestuia, nu existau alte forțe care să preia la acel moment conducerea țării.

"Eu sunt împotrivă, nu are logică decizia judecătoarească. Cred că toți suntem de acord că în România a fost Revoluție. Cei care au trecut prin Revoluție, indiferent dacă au fost sau nu comuniști, totuși au săvârșit un act eroic.

Întâmplător l-am cunoscut (pe Ion Iliescu – n.red.) înainte de 1989 (....). După ce m-am alăturat BBC, m-am reîntâlnit cu Ion Iliescu la Cotroceni, care și-a amintit de întâlnirea cu mine. N-am avut mult timp să discut cu el, dar sigur că a intervenit problema cu ce se întâmplă imediat după ce a fost împușcat Ceaușescu. Impresia mea stând de vorbă cu el e că nu existau alte forțe în țară care să preia puterea", a spus, Dennis Deletant, pentru Euronews România.

Istoricul arată că atâta vreme cât românii recunosc Revoluția ca atare, trebuie să recunoască, chiar dacă nu le convine, că aceasta a fost înfăptuită și de comuniști. Deletant, deși îl consideră pe Iliescu a fi comunist, nu îi neagă calitatea de revoluționar.

"Da (cred că a fost un luptător pentru victoria Revoluției – n.red.). Din moment ce admitem că s-a produs o revoluție, cei care au înfăptuit Revoluția sunt revoluționari. E logic. Că nu ne convine că sunt sau au fost comuniști, că aveau mentalitate comunistă și asta m-a frapat stând de vorbă cu Iliescu, nu atunci la începutul lui ianuarie 1990, ci revenind ulterior.

Recunosc și cred că și el știe că eu îl consider un om care a rămas cu o mentalitate comunistă. Asta nu înseamnă că nu a fost revoluționar. Ce a înfăptuit el și echipa de lângă el a fost revoluționar și foarte curajos.

Recunoaștem că cei care au preluat puterea au fost comuniști. Dar de unde să tragă autoritățile alți oameni? Nu exista alt partid înainte de 1989 în afară de PCR, de acolo trebuiau să vină conducătorii", a explicat istoricul Dennis Deletant.

Doru Mărieș, președinte al Asociației 21 decembrie 2022, îl contrazice pe Dennis Deletant. Potrivit acestuia, odată cu intrarea lui Ion Iliescu în scenă, Revoluția română a primit o lovitură și s-a întors împotriva poporului timp de o săptămână.

"Începând cu seara de 22 decembrie, când Ion Iliescu intră în scena evenimentelor, pentru că după 22 decembrie seara nu mai putem vorbi de revoluție, ci de o lovitură dată revoluției, practic România a trăit ce trăiește Ucraina timp de o săptămână, în decembrie 1989. Ion Iliescu și echipa lui ne-au umplut țara de cimitire. Confirmarea vine prin multiplele decizii CEDO, peste 25, dar în decizia Asociația 21 Decembrie 1989, Mărieș (I), Vlase și alții c. României este clar că Ion Iliescu este un criminal. Nu este vorba de a fi revoluționar. În România, în perioada decembrie 1989-iunie 1990 s-au înfăptuit crime contra umanității – hotărâre dată de CEDO în, repet, peste 25 de decizii ale instanței europene", a spus Doru Mărieș.

Printre beneficiile posesiei certificatului de revoluționar se numără indemnizația lunară reparatorie, calculată prin aplicarea coeficientului de 1.10 la salariul mediu brut pe economie din luna anterioară efectuări plății, prioritate în asigurarea unei locuințe din fondul de locuințe sociale, o chirie la nivelul minim prevăzut de lege, pentru locuințe din fondul locativ de stat, atribuirea în proprietate fără plată a locului de veci, acces gratuit la medicamente prin medicul de familie și pensionare cu 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard prevăzută de lege.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE