Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

32 de ani de la Mineriada din iunie 1990. Niciun vinovat pedepsit

Sunt 32 de ani de la Mineriada din 13-15 iunie 1990 din București. Patru oameni și-au pierdut viața, iar peste o mie au fost răniți în evenimentele brutale care au șocat o lume întreagă. Vinovații nu au fost nici până astăzi pedepsiți.

13 iunie 1990. Polițiștii au intervenit în forță în Piața Universității pentru a distruge corturile manifestanților anti-Guvern, amplasate pe spațiul verde din fața Teatrului Național. A fost ziua în care demonstrațiile pașnice împotriva regimului Iliescu au încetat brusc. După primele arestări în rândul protestatarilor, situația a scapat de sub control. Începuseră să apară muncitorii din mai multe întreprinderi bucureștene. Prima zi a Mineriadei a culminat cu întreruperea emisiei postului public. Vinovații oficiali: manifestanții turbulenți. A fost momentul în care președintele Ion Iliescu le-a cerut ajutorul minerilor pentru a sprijini forțele de ordine.

Președintele Ion Iliescu le-a cerut ajutorul minerilor pentru a sprijini forțele de ordine

14 iunie. În Capitală au început să vină minerii din Valea Jiului. Trei garnituri de tren pline cu ortaci au sosit din Petroșani, iar un alt tren, din Motru.

Ion Iliescu, fost președinte al României: „Onorați mineri, mă adresez dumneavoastră de astă-dată, mulțumindu-vă pentru răspunsul de solidaritate muncitorească, pe care și de astă-dată l-ați dat la chemarea noastră. Delegația de mineri în frunte cu domnul Cozma se va deplasa spre Piața Universității, pe care vrem să o reocupați dumneavoastră.”

Demonstranții au fost depășiți numeric. Minerii au distrus sedii de ziare și de partide. Au pătruns în clădirea Universității din București și au devastat facultățile. Nici Institutul de Arhitectură nu a scăpat de furia lor. Numeroși profesori și studenți au fost bătuți. Printrei ei, Marian Munteanu, liderul demonstrației studențești din piață, care a fost aruncat apoi în fântâna de la Universitate.

Patru oameni și-au pierdut viața în zilele Mineriadei

Patru oameni și-au pierdut viața în zilele Mineriadei, iar aproape 1.400 au fost răniți. Întreaga lume avea să afle de represaliile sângeroase din Capitala țării abia ieșite din comunism.

15 iunie. Minerii au făcut cale întoarsă către Valea Jiului. Nu înainte de a primi mulțumirile președintelui Ion Iliescu.

Ion Iliescu, fost președinte al României: „Vă mulțumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce ați demonstrat în aceste zile, că sunteți o forță puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde, și la bine, dar mai ales la greu.”

Câteva zile mai târziu, este înființată Comisia Parlamentară de Anchetă desemnată să cerceteze evenimentele petrecute în zilele de 13-15 iunie 1990. Au trecut 32 de ani, iar dosarul Mineriadei nu are nici un vinovat.

Doru Mărieș: Speranța nu moare niciodată

„Speranța nu moare niciodată. Eu am o certitudine pentru că deciziilor CEDO la un moment dat vor trebui aplicate, totuși, într-un stat democratic. Dacă suntem. Dacă nu, să ieșim din Uniunea Europeană, să nu mai recunoaștem nici noi deciziile CEDO - cum face Putin acum - și e în regulă”, spune Doru Mărieș, președintele Asociației 21 Decembrie

Dosarul Mineriadei a fost tergiversat vreme de 27 de ani, fiind trimis pentru prima oară în instanță abia în 2017. Și asta doar după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a cerut expres României să continue investigațiile, închise inițial în 2008.

În 2019, însă, la nici doi ani de la trimiterea rechizitoriului în instanță, Înalta Curte a anulat toate probele din dosar a decis retrimiterea lui la procurori.

În rechizitoriul trimis în instanță în 2017, procurorii i-au pus sub acuzare pentru crime împotriva umanității pe fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu, fostul șef al SRI Virgil Măgureanu și fostul lider al minerilor Miron Cozma. Potrivit procurorilor, autoritățile de la acea vreme au pus la cale un atac violent la adresa manifestanților din Piața Universității, folosind în mod nelegal trupe ale MAI, MapN, SRI, precum și peste zece mii de mineri și muncitori aduși din mai multe părți ale țării.

„Jurnalul de luptă al Armatei confirmă clar: Ion Iliescu a dat ordin Armatei să iasă cu tancuri și cu muniție în stradă, din confruntările cu demonstranții au rezultat 6 morți și 8 răniți”, mai spune Dorul Mărieș.

În urmă cu un an, Secția Parchetelor Militare a reînceput cercetările în dosarul Mineriadei.

În decembrie anul trecut, Înalta Curte a mai decis că fostul președinte Ion Iliescu poate fi anchetat penal pentru moartea a patri persoane în timpul evenimentelor din 13 – 15 iunie 1990. Alți aproape 1.400 de oameni au fost atunci răniți și peste 1.200 au fost reținuți ilegal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE