Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Candidatura jurnalistei Ekaterina Dunţova la prezidenţiale, respinsă de Comisia electorală

Comisia electorală rusă a respins sâmbătă candidatura la alegerile prezidenţiale a jurnalistei Ekaterina Dunţova, care militează pentru democraţie şi pentru încetarea invaziei ruse în Ucraina, lansată în urmă cu aproape doi ani, transmite AFP, citată de Agerpres.

Comisia electorală a invocat ''erori în documentele'' prezentate pentru înregistrarea candidaturii Ekaterinei Dunţova, a indicat televiziunea rusă.

Preşedinta Comisiei, Ella Pamfilova, a declarat că instituţia a respins cu unanimitate candidatura Ekaterinei Dunţova. ''Sunteţi o femeie tânără, aveţi toată viaţa înainte'', a spus Pamfilova, adresându-se candidatei.

În faţa jurnaliştilor, Dunţova a deplâns o decizie ''tristă'' cu privire la ''o iniţiativă populară''. Ea şi-a anunţat intenţia de a face apel la Curtea Supremă rusă.

Ekaterina Dunţova le-a cerut liderilor partidului liberal Iabloko să îi susţină candidatura. ''Nu putem rămâne cu braţele încrucişate! Este ultima ocazie legală pentru cetăţeni de a-şi exprima dezacordul faţă de politica dusă de autorităţile actuale'', a scris ea pe Telegram.

O jurnalistă este contracandidata lui Vladimir Putin la alegerile din Rusia: "Oricărei persoane sănătoase la cap i-ar fi frică"

Jurnalista Yekaterina Duntsova a decis să candideze împotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidențiale din Rusia.

Liderul de la Kremlin și-a anunțat candidatura la un nou mandat, ceea ce l-ar menține la putere încă șase ani. Cu toate acestea, Yekaterina Duntsova, în vârstă de 40 de ani, și-a înregistrat candidatura pe 20 decembrie, numai că dosarul depus la Comisia Electorală Centrală trebuie să obțină 300.000 de semnături de susținere pentru a putea participa efectiv la scrutin, iar termenul este 31 ianuarie 2024.

Yekaterina Duntsova, contracandidata lui Vladimir Putin la președinția Rusiei

Ea este printre puținele persoane din Rusia care se opun public războiului pe care Vladimir Putin l-a declanșat în Ucraina în februarie 2022. Însă a evitat să utilizeze cuvântul război, având în vedere că Moscova a dat o lege prin care interzice așa ceva, iar pedepsele pot ajunge până la 15 ani de închisoare.

În aceste condiții, ea a fost întrebată dacă "i-a permis cineva" să candideze.

"De ce discutăm de permisiune dacă acesta este dreptul meu conform legii și am această posibilitate și calitățile necesare să ies în față. Merg înainte conform formulei prevăzute de legea federală și de aceea nu am nevoie de permisiunea nimănui", a spus Duntsova, citată de Reuters.

În urmă cu o lună, Yekaterina Duntsova a recunoscut că îi este frică: "Oricărei persoane sănătoase la cap, care face acest pas, i-ar fi frică. Dar frica nu trebuie să câștige".

  • Alegerile prezidențiale din Rusia vor avea loc la 17 martie 2024.
  • Vladimir Putin se află la conducerea Rusiei din 2000, cu o pauză în care a fost prim-ministru (2008 - 2012).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE