Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuters: Un dosar cu informații ultrasecrete despre Rusia a dispărut la sfârșitul mandatului lui Trump

Un dosar cu informații ultrasecrete care au contribuit la evaluarea americană potrivit căreia Rusia a încercat să influențeze rezultatul alegerilor prezidențiale din 2016 în favoarea lui Donald Trump a dispărut din ultimele zile din mandatul liderului republican la Casa Albă, a declarat o sursă familiarizată cu acest subiect, pentru agenția Reuters.

Informațiile despre Rusia au fost incluse alături de alte documente într-un dosar pe care Donald Trump a solicitat CIA să-l transmită Casei Albe, chiar înainte de a-și încheia mandatul, cu scopul de a declasifica materiale ce au legătură cu ancheta FBI privind ingerința rusă în votul din 2016, a menționat sursa citată.

Documentele ce făceau referire la Rusia conțineau informații ultrasecrete, obținute de SUA și aliații din NATO, ceea a alimentat temeri că tehnicile folosite pentru a colecta informațiile ar putea fi compromise.

Reprezentanții echipei de campanie a lui Donald Trump pentru alegerile prezidențiale nu au răspuns solicitării de a face public un punct de vedere, precizează Reuters.

În ianuarie 2017, Biroul Directorului Comunității de Informații a publicat o evaluare potrivit căreia președintele rus Vladimir Putin și Guvernul său au desfășurat o campanie de dezinformare și atacuri cibernetice pentru a "crește... șansele electorale ale lui Trump" prin denigrarea rivalului său democrat, Hillary Clinton.

Cu toate aceasta, Rusia neagă că ar fi intervenit în alegeri.

Dispariția dosarului a stârnit îngrijorări serioase, motiv pentru care Guvernul a înștiințat anul trecut Comisia de informații a Senatului, au evidențiat sursele citate de Reuters.

Un apropiat al lui Trump a avut acces la dosarul cu informații ultrasecrete despre Rusia

Dintr-un document depus în august la o instanță federală de către jurnalistul John Solomon reiese că dosarul are o grosime de 10 inci (25,4 centimetri). În timpul președinției sale, Donald Trump l-a numit pe Solomon ca reprezentant autorizat să acceseze documentele în Arhivele Naționale.

În documentul depus în instanță mai este precizat că Mark Meadows, ultimul șef de cancelariei prezidențiale al lui Trump, a fost implicat în gestionarea dosarului ce acum lipsește și în elaborarea alături de Solomon a unei strategii de publicare a materialelor pe care Trump voia să le declasifice.

Sursa a precizat pentru Reuters că dosarul conținea alte informații despre investigația "Crossfire Hurricane" a FBI, inclusiv materiale privind originile anchetei colectate de consilieri ai lui Trump și cereri ratate ale FBI pentru mandate de interceptare telefonică.

De asemenea, a inclus mesaje text împotriva lui Donald Trump între Peter Strzok și Lisa Page, oficiali ai FBI care au fost implicați în anchetă, a precizat sursa.

O mare parte din aceste materiale nu sunt considerate sensibile, amintește Reuters.

Mai mult, o parte a dosarului a fost declasificată și postată în cinci părți pe site-ul FBI în 2022.

Donald Trump a calificat în mod repetat ancheta FBI drept o farsă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE