Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reuters: Cum folosește Putin amenințările nucleare în scop electoral pentru un nou mandat de președinte al Rusiei

Perspectiva ca președintele Vladimir Putin să rămână la putere încă șase ani în Rusia nu va însemna, probabil, o relaxare a tensiunilor nucleare cu Statele Unite, în contextul în care ultimul tratat privind limitarea numărului de focoase urmează să expire, relatează Reuters.

Vladimir Putin s-a lăudat că Rusia dispune de cele mai avansate arme nucleare din lume și a avertizat că ar putea anihila orice agresor, după ce a ordonat invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie 2022.

La doar trei zile după ce a anunțat că va candida din nou la alegerile prezidențiale din Rusia, organizate în martie 2024, Putin a inaugurat luni două submarine nucleare, inclusiv nava "Imperator Aleksandr III", care a testat luna trecută o rachetă balistică intercontinentală Bulava.

Moscova neagă că recurge la amenințări nucleare, Putin a dispus plasarea forțelor ruse în stare de alertă ridicată și a anunțat desfășurarea de rachete nucleare tactice în Belarus.

De altfel, liderul de la Kremlin a promulgat luna trecută o lege care revocă ratificarea de către Rusia a tratatului global care interzice testele nucleare, cu toate că Moscova susține că nu va efectua un test - care ar fi primul de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991 - decât dacă Statele Unite fac acest lucru, notează sursa citată.

Unii analiști în domeniul securității au declarat pentru Reuters că armele nucleare au căpătat o mai mare importanță în retorica lui Putin, în condițiile în care Armata rusă a întâmpinat dificultăți în Ucraina. Mai mult, statele occidentale au renunțat la energia rusă, slăbind capacitatea Moscovei a exercita presiuni prin tăierea petrolului și a gazelor.

În schimb, liderul de la Kremlin nu are niciun interes să poarte discuții cu Statele Unite despre reducerea riscului în domeniul nucleare, iar temerile că Rusia ar putea recurge la arme nucleare au descurajat Statele Unite și aliații acestora să se implice direct în război de partea Ucrainei.

"Cum poți să reduci riscul dacă joci în continuare cartea nucleară față de Statele Unite și NATO?", a declarat fostul diplomat sovietic și rus Nikolai Sokov, membru senior la Centrul pentru dezarmare și neproliferare de la Viena.

"Cum poți discuta ceva pentru a te asigura că armele nucleare nu vor fi niciodată, niciodată folosite efectiv, dacă vrei să menții amenințarea - poate nu foarte ridicată, dar cel puțin la un anumit nivel vizibil și credibil?”, a adăugat el, potrivit Reuters.

La momentul în care Vladimir Putin ar urma să-și înceapă noul mandat de președinte al Rusiei în mai 2024, noul tratat START va mai fi în vigoare mai puțin de doi ani, până la data de 4 februarie 2026. Acordul prevede limitarea numărului de focoase nucleare strategice și bombe la 1.550 atât pentru Rusia, cât și pentru Statele Unite.

Acordul, care trebuia inițial să expire în 2021, a fost prelungit în grabă pentru cinci ani după ce președintele american Joe Biden a fost învestit la începutul acelui an. Perspectivele unei noi prelungiri sau a unui alt pact cu obiective mai ambițioase nu par, însă, a se concretiza. Consolidarea nucleară a Chinei este un factor care complică situația și nu este clar cine va fi la conducerea Casei Albe până în 2026.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE