Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Uniunea Europeană a elaborat norme privind confiscarea bunurilor rezultate din activități infracționale

Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind regulile care să facă mai eficiente înghețarea și confiscarea bunurilor rezultate din activități infracționale. Potrivit France Presse, negociatorii Parlamentului European și cei ai Consiliului European au elaborate un set de regulile minimale valabil în întreg spațiul comunitar  privind urmărirea, identificarea, înghețarea, confiscarea și gestionarea bunurilor infracționale.

Autoritățile de la Bruxelles au convenit și asupra întăririi capacității țărilor membre de a identifica bunurile unor ruși sau bieloruși care fac obiectul sancțiunilor internaționale.

Normele vor garanta că activele pot fi înghețate rapid și vor extinde infracțiunile reglementate de legislația europeană în vigoare pentru a include traficul de persoane, droguri și arme de foc. Unele persoane și companii, care profită din eludarea sancțiunilor internaționale, își vor vedea de acum înainte câștigurile confiscate, în același mod ca și cele ale cartelurilor de droguri.

Când a propus legea în mai 2022, Comisia Europeană a spus că fenomenul crimei organizate este una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității europene. Potrivit datelor Europol, organizațiile criminale acumulează venituri care se ridică la aproximativ 140 de miliarde de euro  pe an. Noua lege, care va intra în vigoare anul viitor, se va extinde și la confiscarea marilor câștiguri nejustificate. Legea va acorda prioritate restituirii și despăgubirii victimelor infracțiunilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE