Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Temperatura optimă în fiecare cameră din casă, pe timpul iernii, ziua și noaptea

În ciuda încălzirii climatice din ultimii ani, iarna a pus stăpânire pe România și au existat și episoade mai reci. Iar în ultima vreme, episoadele de răcoare au alternat cu cele de căldură, în intervale scurte de timp. Însă nu multă lume știe care este temperatura optimă pe care trebuie să o aibă în casă.

Aceasta depinde de unele aspecte, însă, de multe ori, o reglăm prea sus. Exceptând cazurile speciale, specialiștii recomandă anumite valori, din punct de vedere medical și chiar și al banilor cheltuiți.

Temperatura optimă în casă, pe timpul iernii

Cu cât afară este mai frig, avem tendința de a face mai multă căldură în casă, însă această practică este considerată greșită. Cu cât temperatura este mai mare în casă, cu atât mai repede se va pierde energia termică.

Pe de altă parte, cu cât este mai răcoare în casă, cu atât rata pierderii căldurii spre exterior este mai lentă. Regula este valabilă și vara, când avem tendința de a regla aerul condiționat la o temperatură cât mai mică atunci când este caniculă afară. În aceste cazuri, nu facem nici economie la energie și nici nu este benefic pentru organism, pentru că diferențele pe care le resimțim nu trebuie să fie atât de mari.

Astfel, experții spun că este recomandat să setăm temperatura din casă undeva între 20 și 22 de grade Celsius, în timpul iernii. Dar în unele zone ale Globului, unde clima este mai rece, se obișnuiește ca în casă să fie în jur de 18 grade. Practic, acesta este minimul recomandat, în general, pentru a obține confortul necesar. Iar cea maximă nu ar trebui să depășească 24-25 de grade, în timpul verii.

Câte grade trebuie să avem noaptea în casă

Există diferențieri și în ceea ce privește temperatura optimă pe timpul nopții. În general, noaptea trebuie menținută o temperatură mai scăzută, pentru un somn mai bun. Astfel, iarna, pe timp de noapte, aceasta ar trebui să fie între 17 și 19 grade Celsius, nu 25 sau 26 de grade, așa cum e tendința. În acest fel, se pot observa și anumite economii la consumul de energie.

Pentru copii și sugari, temperatura ideală a camerei, în timpul nopții, ar trebui să fie între 16 și 24 de grade Celsius, în funcție și de sezon.

Experții recomandă și un mic experiment dacă avem copii mici: setăm temperatura la 22 de grade, închidem ușa camerei timp de două-trei ore și apoi rugăm copilul să intre și să spună dacă îi este frig. Dacă el spune că da, reglăm temperatura la 24 de grade și apoi îl punem din nou să intre peste două-trei ore. Cele două grade se pot dovedi decisive, așa cum susțin specialiștii.

De ce este recomandată o temperatură mai scăzută în timpul somnului? Pentru că organismul își reglează temperatura în funcție de ritmul circadian, iar în timp ce dormim, organismul își reduce temperatura corpului pentru că își încetinește ritmul biologic. Însă această încetinire nu poate avea loc așa cum trebuie dacă temperatura pe care o avem acolo unde dormim este prea mare. Așadar, impactul este unul direct asupra calității vieții, în general. În plus, cercetătorii au demonstrat că temperatura prea mare în timpul nopții este una dintre principalele cauze ale insomniei.

Temperatura din casă, în funcție de sezon

Atunci când plecăm de acasă o perioadă mai lungă, temperatura din interior scade, pentru că nu mai există persoane care, prin respirație, să încălzească ambientul. Iar tentația este să reducem temperatura atunci când suntem plecați. Numai că nici acest obicei nu este unul bun, pentru că, la revenirea acasă, locuința va avea nevoie de un timp mai îndelungat pentru a se încălzi și, implicit, va avea nevoie de un consum mai mare de energie. Iar dacă, pe perioada în care suntem plecați, se înregistrează temperaturi foarte scăzute, este posibil ca instalațiile din casă să sufere daune.

În concluzie, este recomandat să reducem temperatura până la zece grade atunci când nu suntem acasă.

Organizația Mondială a Sănătății are diverse recomandări în ceea ce privește temperatura optimă din casă. Astfel, dacă un adult este îmbrăcat corespunzător și nu necesită condiții speciale din cauza vreunei afecțiuni, temperatura optimă pe care ar trebui să și-o regleze în casă pleacă de la 18 grade iarna.

Dacă persoana respectivă suferă de alergii sau are anumite sensibilități la problemele respiratorii, nu se recomandă o temperatură mai mică de 16 grade. Vârstnicii și persoanele cu dizabilități, care pot avea o izotermie problematică, ar trebui să nu coboare temperatura sub 20 de grade.

Însă resimțirea temperatura din casă este influențată și de umiditate. Într-o cameră cu umiditate crescută, temperatura resimțită este mai mare. Astfel, cu cât umiditatea este mai mare, cu atât căldura ar trebui să fie reglată la o temperatură mai mică. Aerul prea uscat poate duce la uscăciunea căilor respiratorii și la deshidratarea pielii. Se recomandă ca umiditatea să fie cuprinsă între 30 și 60 la sută.

Temperatura optimă în fiecare cameră

Cercetătorii spun că o temperatură mai ridicată în locuință scade capacitatea de concentrare și atenție, poate provoca stari de oboseală și confuzie, sau poate determina modificări ale valorilor presiunii arteriale, conform medicilor de la Regina Maria. Putem să ne gândim la faptul că stăm la soare, relaxați, pe un șezlong, moment în care simțim oboseală sau somnolență, din cauza căldurii. Același lucru este valabil și la interior. Practic, mediul influențează starea de spirit și nivelul de energie. Pe de alta parte, temperaturile prea scăzute influențează mobilitatea sau chiar sistemul respirator.

Iar dacă setăm o temperatură prea scăzută, aerul rece poate transporta mai puțini vapori de condens pe mobilă, pereți sau geamuri, iar asta contribuie la formarea habitatului prielnic pentru ca sporii de mucegai să înflorească. Mucegaiul este dăunător pentru sănătate, mai ales pentru sistemul respirator.

Medicii spun că rolul somnului este acela de a "spăla" zona cerebrală și de a o elibera de factorii solicitanți, pregătind organismul pentru o nouă zi. Astfel, o odihnă neconformă poate duce la probleme de sănătate.

În funcție de sezon, temperatura ideală din casă ar trebui să fie de 21 de grade Celsius.

Iar în funcție de camere, temperatura optimă ar trebui să fie între 20 și 22 de grade în camera de zi sau în bibliotecă, între 16 și 19 grade în dormitor, între 18 și 20 de grade în bucătărie, între 15 și 18 grade pe hol și între 22 și 24 de grade în baie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE