Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gerhard Karner: Spațiul Schengen e ”kaputt”. Despre primirea României cu aeroporturile: Sunt gata să fac acest pas, dacă sunt îndeplinite condițiile

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a declarat că spațiul Schengen nu funcționează, dar, cu toate acestea, e nevoie ca România să îndeplinească anumite ”condiții clare care sunt necesare” pentru a fi primită în spațiul de liberă circulație. În urma întâlniri cu Cătălin Predoiu, Karner a precizat că a avut ”discuții constructive” cu delegația română și a dat asigurări că Austria va transmite Comisiei Europene ”aceste chestiuni care sunt relevante”.

Gerhard Karner a fost întrebat de Maria Moiș, trimisul special al Euronews România la Forumul Salzburg, România merită să fie Schengen, iar oficialul austriac a dat de înțeles că trebuie întrunite ”condiții clare” pentru a fi extins ”acest spațiu care nu funcționează”.

”Ceea ce am spus este că am avut contacte intense, discuții intense aseară și astăzi. Sunt condiții clare, care sunt necesare, pentru ca noi să extindem acest spațiu care nu funcționează.

Vorbim acum despre Air Schengen, care înseamnă călătorii fără restricții prin aeroport.

Sunt gata să fac acest pas, dacă sunt îndeplinite condițiile expuse clar. Am insistat asupra acestui lucru, în cadrul unei discuții ferme, dar constructive. Și vom continua acest dialog foarte intens.

De asemenea, vom transmite Comisiei Europene aceste chestiuni care sunt relevante. Acum, mingea este la ea”, a declarat Gerhard Karner.

De altfel, ministrul austriac de Interne a reamintit că spațiul Schengen ”nu funcționează”.

”Această zonă Schengen, și am spus foarte des în ultima perioadă, nu funcționează. În realitate, este «kaputt» (stricată, trad.), pentru că sunt mai multe controale la frontiere și controale la frontierele interne decât au fost vreodată”, a mai spus Karner.

Mai multe state europene au reintrodus controale la graniță, chiar dacă fac parte din Spațiul Schengen ce implică eliminarea verificărilor la frontierele țărilor. Reintroducerea acestor controale este realizată numai în cazuri excepționale, iar autoritățile trebuie să înștiințeze Comisia Europeană, înainte ca măsura să intre în vigoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE