Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin își dorește un nou mandat. Liderul rus și-a anunțat candidatura pentru scrutinul din martie 2024

Vladimir Putin a anunțat că va candida pentru un nou mandat. Anunțul a fost făcut la o ceremonie de decernare a premiilor Eroii patriei și vine la o zi după ce Parlamentul a decis că alegerile prezidențiale vor avea loc la 17 martie 2024. 

Anunțul făcut de Vladimir Putin nu este o surpriză, în condițiile în care alegerile vor fi mai degrabă un exercițiu de legitimare a actualului lider de la Kremlin. Majoritatea opozanților sunt fie în închisoare, fie în exil. Putin a modificat și constituția pentru a putea candida din nou, asigurându-și rămânerea la putere până în 2036. El se află la conducerea Rusiei din 2000, fie ca președinte al țării, fie ca prim-ministru. Alegerile vor avea loc la doi ani de la declanșarea războiului împotriva Ucrainei.

"Nu vă voi ascunde - am avut diverse gânduri în legătură cu acest lucru de-a lungul timpului, dar acum, aveți dreptate, este necesar să luăm o decizie", a declarat Putin într-o înregistrare video difuzată de Kremlin după eveniment. "Voi candida pentru funcția de președinte al Federației Ruse".

Campania electorală

Tatiana Stanovaya, de la Carnegie Russia Eurasia Center, a remarcat că anunțul a fost făcut într-un mod discret, în loc de un discurs televizat în direct, reflectând probabil efortul de rotație al Kremlinului de a sublinia modestia lui Putin și concentrarea sa percepută pe îndeplinirea sarcinilor sale, spre deosebire de o campanie zgomotoasă. "Nu este vorba de prosperitate, ci de supraviețuire", a observat Stanovaya. "Miza a fost ridicată la maximum," a explicat ea pentru Associated Press.

Aproximativ 80% din populație aprobă performanțele lui Putin, potrivit sondajului independent Levada Center. Acest sprijin ar putea veni din inimă sau ar putea reflecta supunerea față de un lider a cărui represiune împotriva oricărei opoziții a făcut ca până și criticile relativ ușoare să fie periculoase.

Fie că se datorează unui sprijin real sau constrâns, se așteaptă ca Putin să se confrunte cu o opoziție simbolică la vot.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE