Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin nu ar avea concurenți dacă va candida din nou la președinție. Anunțul Kremlinului după alegerile din weekend

Vladimir Putin nu ar avea ”o concurenţă reală în stadiul actual” în cazul în care va decide să candideze la alegerile prezidențiale din Rusia din 2024, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Dmitri Peskov a făcut declarații în contextul alegerilor regionale și locale organizate la sfârșitul săptămânii trecute în Rusia, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

”Preşedintele nu a anunţat încă dacă îşi va depune candidatura. Dar, dacă presupunem că preşedintele şi-ar înainta candidatura, atunci este evident că nimeni nu poate să-i facă o concurenţă reală în stadiul actual în ţara noastră”, a precizat Dmitri Peskov, într-un interviu pentru publicației de ştiri economice ruse RBC.

De altfel, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a amintit că Putin ”se bucură de sprijinul absolut al populaţiei”.

Fost agent KGB, Vladimir Putin domină Rusia de peste 20 de ani, în calitate de președinte sau premier. El se mândrește că a adus stabilitate în statul rus, pe fondul haosului generat de prăbușirea Uniunii Sovietice în anul 1991.

Decizia lui Putin de a invada Ucraina cu zeci de mii de soldați în 24 februarie 2022 a declanșat cea mai mare provocare pentru conducerea sa, precum și una dintre cele mai grave confruntări cu Occidentul, de la criza rachetelor din Cuba din 1962.

Pentru că războiul din Ucraina nu a decurs conform planului, Putin s-a confruntat cu o revoltă a grupului Wagner, în iunie. Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor, a murit, în urma prăbușirii unui avion în care se afla împreună cu câțiva dintre apropiații săi.

Occidentul a aplicat sancțiuni dure economiei Rusiei care a înregistrat pierderi de 2,1 trilioane de dolari. Din acest motiv, Moscova a fost nevoită să-și accelereze orientarea spre China.

Putin ar beneficia de sprijinul Chinei la alegerile prezidențiale din 2024

În timpul vizitei efectuat în martie la Moscova, preşedintele chinez Xi Jinping i-a transmis lui Vladimir Putin că este convins că ruşii îl vor susţine la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Potrivit sondajelor, Putin rămâne cel mai popular politician din Rusia, țară în cei mai mulți dintre cetățeni se informează din presa controlată de stat. În august, cota sa de popularitate a liderului de la Kremlin se situa la 80%, mai mare decât înainte de războiul din Ucraina, după cum susține Levada Ţentr, instituţie rusă de sondare a opiniei publice independentă, declarată "agent străin" de autorităţile de la Moscova.

De asemenea, cercetările sociologice arată că aproape 70% din populaţie susţine Armata rusă în Ucraina, cu toate că politicienii de Opoziţie şi unii diplomaţi occidentali afirmă că nu se poate avea încredere în astfel de sondaje.

Rezultatul alegerilor regionale și locale din Rusia arată ”sprijinul absolut” pentru Putin

Mai mult, Kremlinul a anunțat luni că rezultatul alegerilor regionale şi locale organizate săptămâna trecută în Rusia demonstrează ”sprijinul absolut” al societăţii ruse pentru preşedintele Vladimir Putin.

"Alegerile care s-au încheiat ieri (duminică) şi rezultatele lor au confirmat în modul cel mai elocvent consolidarea absolută a societăţii în jurul conducerii ţării", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Dmitri Peskov a vorbit și despre victoria zdrobitoare a partidului de guvernământ Rusia Unită, potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Moscova. Opoziția liberală și Occidentul consideră rezultatul scrutinului drept o farsă.

”Nivelul de sprijin pe care l-au obţinut liderii regionali în funcţie este o dovadă că preşedintele se bucură de acelaşi sprijin", a adăugat el, subliniind că marea majoritate a guvernatorilor aleşi au primit sprijinul lui Putin.

Alegerile la Primăria Moscovei, câștigate de un apropiat al lui Putin

La Moscova, primarul Serghei Sobianin a câştigat un nou mandat. El și-a consolidat astfel puterea, în condițiile în care a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de alegători la alegerile din week-end. În schimb, observatorii nu consideră că scrutinul nu a fost nici liber și nici corect, notează dpa.

În vârstă de 65 de ani, Serghei Sobianin este considerat un apropiat al președintelui rus. El a obținut 76,39% din voturi, cu aproximativ 6% mai mult decât la votul din 2018, când a obţinut 70,17%, conform Comisiei Electorale Centrale din Rusia.

Experţii au apreciat că alegerile regionale și locale nu au fost imparţiale sau lipsite de interferenţe guvernamentale, având în vedere lipsa libertăţii presei, a unor partide viabile sau cu un program politic autentic, precum şi represiunea fără precedent a disidenţilor.

Serghei Sobianin a candidat din partea Rusiei Unite, partidul pro-Kremlin, care, de asemenea, a fost declarat câştigător în majoritatea alegerilor regionale şi locale din Federaţia Rusă.

Prezenţa la vot a fost semnificativ mai mare în acest an la alegerile locale din Moscova, de 42,5%, în creştere faţă de 31% în 2018.

Candidatului comuniştilor ruşi, Leonid Ziuganov, un nepot al liderului Partidului Comunist din Rusia, Ghennadi Ziuganov, s-a clasat pe locul al doilea, cu 8,11% din sufragii. Alţi trei candidaţi au obţinut fiecare un scor mai mic.

Rusia a organizat alegeri și în teritoriile ocupate din Ucraina

În pofida opoziţiei şi a protestelor internaţionale, Kremlinul a organizat alegeri și în teritoriile ocupate din Ucraina, demers catalogat de Kiev drept o ”farsă”.

Liderul Rusiei Unite, Andrei Turciak, a calificat rezultatele scrutinului drept o "victorie convingătoare pe toate planurile".

Organizaţia independentă de monitorizare a alegerilor ”Golos” a anunțat că, în cele aproximativ 4.000 de alegeri locale separate, reprezentanţii partidului liberal de opoziţie 'Iabloko' au obţinut reprezentare în doar cinci consilii orăşeneşti sau comunale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE