Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia face restructurări la rang înalt, după revolta grupării Wagner. Mai mulți generali au dispărut din spațiul public

Presa rusă vorbește despre epurări în Ministerul Apărării de la Moscova după rebeliunea organizată de gruparea Wagner. Printre cei care au dispărut din spațiul public se numără atât oficialii care erau în relații bune cu Evghenii Prigojin, cât și cei care era erau frecvent criticați și de acesta. Nu s-a mai auzit nimic despre șeful Statului Major Valeri Gherasimov și nici despre conducerea Forțelor Aero-spațiale. Ultimul, generalul Serghei Surovikin, era printre puținii oficiali din armată lăudat de Prigojin. 

Generalul Serghei Surovikin a apărut ultima data în public sâmbătă. El a transmis un mesaj video prin care a cerut mercenarilor să-și rezolve divergențele cu armata rusă pe cale panșnică. Presa din Rusia scrie că Surovikin ar fi fost reținut, fiind acuzat că ar fi fost implicat în rebeliunea trupelor „Wagner”. Fiica generalului neagă acest lucru și spune că tatăl ei este la muncă. Kremlinul nu comentează. 

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: ”Există multe speculații cu privire la generalul Surovikin și la demisia sa.”

Reporter: ”Ați putea explica ce se întâmplă cu el?”

Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului: ”Din păcate, nu vă pot răspunde. Vă recommend să adresați întrebările pe care le aveți Ministerului Apărării. Este prerogativa lor.”

Poreclit Măcelarul Siriei, generalul Surovikin l-a lăudat pe Prigojin în mai multe rânduri. În presă se speculează că generalul era la curent cu planurile grupării „Wagner” de a se răscula împotriva Ministerului Apărării de la Moscova. În presa rusă s-a vehiculat că și adjunctul lui Surovikin ar fi fost reținut. Informația nu a fost confirmată oficial. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE