Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina se pregătește pentru un eventual dezastru nuclear. Kievul acuză Rusia că pregătește acțiuni subversive la centrala Zaporojie

Ucraina se pregătește pentru a face față unui eventual accident nuclear la centrala atomică Zaporojie, care este sub controlul armatei ruse. Zeci de unități de tehnică specială și mai mulți angajați ai Ministerului de Interne, Sănătății și ai Departamentului pentru Situații Excepționale au fost mobilizați pentru un exercițiu de intervenție în caz de catastrofă nucleară. 

Mobilizarea intervine după ce serviciile ucrainene de spionaj, dar și președintele Volodimir Zelenski, au acuzat Rusia că ar pune la cale “acțiuni teroriste” la cea mai mare centrală atomică din Europa. Autoritățile ruse au respins acuzațiile Kievului pe care-l acuză, la rândul lor, de defăimare.

Conform scenariului, cel puțin 300 de mii de oameni vor fi evacuați în primele ore după un eventual accident nuclear.     

Iuri Vlasenko, ministru adjunct al Energiei: ”Din păcate, avem o problemă că nu putem verifica în mod corespunzător teritoriul ocupat (al centralei), iar acest lucru reprezintă o mare problemă și o amenințare, despre care am informat Agenția Internațională pentru Energia Atomică.”

Localnicii participă la simulări în caz de scurgeri radioactive

Oamenii care locuiesc în regiunea Zaporojie au participat la exerciții și au fost instruiți cum să acționeze în caz de scurgeri radioactive.  Ei spun că sunt îngrijorați de situația de la centrală. 

”Suntem îngrijorați, Doamne ferește să se întâmple (un dezastru nuclear). Îmi iubesc foarte mult țara, nu vreau să plec, nu vreau să o părăsesc”, spune o localnică.

”Facem a pel la întreaga lume, vă rugăm să ne ajutați să oprim acest dezastru teribil. Copiii noștri, părinții noștri să nu moară. Vă rugăm, răspundeți, ajutați-ne să oprim această catastrofă îngrozitoare”, a mai spus o localnică. 

În prezent, din motive de securitate, cele șase reactoare ale centralei nu sunt în funcțiune. Ucraina a mai trecut printr-un dezastru nuclear în anul 1986. Catastrofa de la centrala atomică Cernobîl a fost cea mai mare din lume, iar efectele sunt resimțite și în prezent. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE