Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Armata rusă a minat centrala nucleară Zaporojie. Anunțul făcut de șeful direcției de spionaj a armatei ucrainene

Armata rusă a minat lacul și canalele de livrare a apei pentru răcirea reactoarelor de la centrala atomică Zaporojie. Anunțul a fost făcut de șeful Direcției principale de spionaj a armatei ucrainene, Kiril Budanov.

După distrugerea barajului Kahovka, centrala atomică a rămas fără surse externe de apă. Zaporojie este cea mai mare centrală atomică din Europa și are șase reactoare.

De anul trecut aceasta este controlată de armata rusă și se află în preajma linei frontului din sudul Ucrainei. Centrala a fost lovită de mai multe ori de proiectile de artilerie, care au afectat, în special liniile, de livrare a energiei electrice.

Agenția Internațională pentru Energia Atomică a solicitat în repetate rânduri crearea unei zone de protecție și retragerea celor două armate din zonă, dar fără succes.

Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa

Centrala nucleară Zaporije este cea mai mare centrală nucleară din Europa și printre primele 10 cele mai mari din lume. Se află în apropierea orașului Enerhodar din Ucraina și este administrată de Energoatom.

Centrala este situată în sud-estul Ucrainei, lângă orașul Enerhodar, pe malul lacului de acumulare Kahovka de pe râul Nipru.

Are 6 reactoare nucleare cu apă ușoară presurizată VVER-1000, fiecare generând 950 MWe, pentru o putere totală de 5.700 MWe. Primele cinci reactoare au fost pornite succesiv între 1985 și 1989, iar al șaselea a fost adăugat în 1995. Centrala generează cca.

Jumătate din energia electrică a țării bazată pe energie nucleară și mai mult de o cincime din electricitatea totală generată în Ucraina. În apropiere se află și centrala pe cărbune de la Zaporijje.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE