Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia și Ungaria țin în șah Suedia. Țara vrea să adere la NATO, dar are nevoie de aprobare de la Ankara și Budapesta

Aderarea Suediei la NATO nu este o certitudine în perspectiva Summitului din iulie al alianței militare. Primirea este condiționată de aprobarea din partea tuturor statelor membre, iar Turcia și Ungaria încă se opun.

Relația Stockholmului cu Ankara este tensionată, Turcia acuzând Suedia că adăpostește teroriști dintr-o formațiune politică ce i se opune lui Erdogan.

În plus, Turcia acuză Suedia de islamofobie. Joi, președintele Turciei a criticat dur Suedia pentru că a permis o manifestație în cursul căreia a fost ars un exemplar al Coranului.

Nu este însă singura piedică în aderarea Suediei la NATO. Parlamentul Ungariei, țară care și ea trebuie să își dea acordul, nu a inclus ratificarea aderării Suediei la NATO pe agenda sesiunii sale rămase până la vacanța de vară. Asta înseamnă că ratificarea nu va putea fi votată înainte de luna septembrie, exceptând cazul convocării unei sesiuni extraordinare.

Suedia spune că a îndeplinit toate cerinţele Turciei pentru aderarea la NATO

Ministrul suedez de externe, Tobias Billstrom, a declarat marţi că ţara sa a îndeplinit toate cerinţele Turciei pentru aderarea la NATO, transmite Reuters.

Într-o conferinţă de presă comună cu omologul său britanic, James Cleverly, Billstrom a afirmat că Suedia a implementat o nouă lege împotriva terorismului, aşa cum se angajase printr-un acord bilateral cu Turcia şi Finlanda.

Suedia şi Finlanda au cerut să devină membre ale Alianţei Nord-Atlantice anul trecut, după ce Rusia a invadat Ucraina. Unanimitatea necesară pentru extinderea NATO nu a fost însă întrunită imediat, din cauza opoziţiei Turciei şi a Ungariei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE