Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden vrea ca aderarea Ucrainei la NATO să respecte toate criteriile. ”Nu o vom face uşoară”

Președintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că Ucraina nu va beneficia de un tratament preferențial în procesul de aderare la NATO, în pofida invaziei Rusiei, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Joe Biden a dat de înțeles că nu ia în calcul să facă ”mai ușoară” aderarea Ucrainei la NATO. Președintele SUA a dat asigurări că Ucraina ar trebui "să respecte toate criteriile. Aşa că nu o vom face uşoară”.

De asemenea, Biden a catalogat drept ”total iresponsabilă” transferarea primelor focoase nucleare ruseşti în Belarus.

Desfășurarea are la bază un acord parafat în martie între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko. Liderul de la Minsk a împrumutat Rusiei teritoriul ţării sale pentru a ataca Ucraina, precizează AFP.

Joe Biden a făcut aceste declarații în contextul în care următorul summit anual al NATO va avea loc în perioada 11-12 iulie, la Vilnius, în Lituania.

Ucraina nu a primit invitația de a adera la NATO

De altfel, secretarul general an NATO a evidențiat vineri că Ucraina nu va fi invitată să adere la Alianţă la acest summit. În schimb, Jens Stoltenberg a precizat că Ucraina va deveni ”membră NATO la un moment dat”. Invitaţia reprezintă prima etapă în procesul de aderare.

Cu toate acestea, NATO vrea ca în cadrul summitului să aibă loc prima întâlnire a noului consiliu NATO-Ucraina cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Alianţa Nord-Atlantică a primit recent Finlanda, care a devenit oficial al 31-lea membru al său la 4 aprilie. Suedia nu a obţinut încă unda verde necesară de la doi membri, Turcia şi Ungaria.

După zeci de ani de neutralitate, apoi de nealiniere militară de la sfârşitul Războiului Rece, cele două ţări nordice şi-au anunţat candidatura la NATO în mai 2022, o consecinţă directă a invaziei Ucrainei de către Rusia şi a cererii Moscovei de a îngheţa orice extindere a alianţei spre Est.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE