Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin: "Putem să distrugem orice clădire din centrul Kievului"

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, este convins că armata sa are succes împotriva Ucrainei, în ciuda faptului că experții internaționali au remarcat rezultate bune ale ucrainenilor pe câmpul de luptă.

Aflat la forumul economic de la Sankt Petersburg, Putin a vorbit și despre performanțele armatei ruse, dar și despre distrugerea unor dispozitive americane Patriot. În acest context, șeful statului rus a extins discuția și despre posibilitatea de a distruge capitala Ucrainei. Putin a dat de înțeles că ar putea utiliza armele nucleare doar în contextul în care armata sa nu va avea succes prin alte metode.

"Dacă noi am distrus cinci sisteme Patriot lângă Kiev, ce ne-ar împiedica să distrugem orice clădire sau structură din centrul Kievului? Nu există astfel de restricții. Dar nu facem asta din câteva motive", a spus Putin, citat de publicația Pravda.

Întrebat care sunt aceste motive, Vladimir Putin a detaliat.

"Sunt multe motive. O să vă spun mai târziu. Dar putem să o facem. Toată lumea înțelege asta. Toată lumea așteaptă ca noi să apăsăm butonul (n.r.: utilizarea armelor nucleare), dar nu e nevoie. Acesta este primul motiv, nu avem nevoie, pentru că inamicul nu are succes pe câmpul de luptă", a precizat Putin.

Inițial, Ministerul rus al apărării a spus că armata rusă a reușit să distrugă un sistem antirachetă Patriot, de lângă Kiev, cu ajutorul unei rachete hipersonice Kinzhal. Însă forțele militare ale ucrainenilor au negat această afirmație. În acest context, Putin a spus că armata sa a distrus nu unul, ci cinci sisteme Patriot.

Americanii au comentat și ei aceste afirmații și au spus că nu au nicio confirmare că vreun sistem Patriot ar fi fost distrus, însă au admis că ar putea exista un sistem avariat.

Vladimir Putin: "Avem mai multe arme nucleare decât țările NATO"

Putin a confirmat și faptul că Rusia a masat arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului. El a și înjurat NATO și a spus că țara sa are mai multe astfel de sisteme decât Alianța Nord-Atlantică.

"Avem mai multe astfel de arme decât țările NATO. Ei știu asta și tot timpul suntem convinși să începem negocieri cu privire la reducere (n.r.: reducere a arsenalului nuclear). La naiba cu ei, știți, așa cum se spune la noi în popor. (...) Primele încărcături nucleare au fost transferate pe teritoriul statului Belarus, dar aceasta este prima parte. Vom finaliza acest proces înainte de sfârșitul verii, înainte de sfârșitul anului", a declarat președintele rus Vladimir Putin, potrivit Euronews.com.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE