Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin spune că economia Rusiei a crescut, în ciuda sancțiunilor occidentale

Prezent la forumul economic de la Sankt Petersburg, Vladimir Putin a susținut că PIB-ul Rusiei a crescut, în ciuda sancțiunilor aplicate de occident, ca urmare a războiului pe care rușii l-au provocat în Ucraina.

Putin a admis că "cel mai dificil moment" a fost la jumătatea anului trecut, când sancțiunile s-au resimțit cel mai mult, însă susține că, în acest moment, impasul a fost depășit.

"Astăzi putem spune cu încredere că strategia aleasă la acel moment atât de stat, cât și de mediul de afaceri din Rusia, a funcționat. (...) În aprilie 2023, produsul intern brut a crescut cu 3,3% în termeni anuali, iar până la finalul anului, va adăuga mai mult de un procent, sau 0,7%, după cum estimează FMI. Însă în opinia mea - și sunt de acord cu experții noștri, care cred că această creștere va fi mai mare - cred că 1,5% sau poate chiar 2%. Acest lucru va permite țării noastre să își mențină locul printre economiile de top ale lumii", a spus Vladimir Putin.

Pe termen lung, economia Rusiei ar avea de suferit

În aprilie 2023, Ministerul Economiei din Rusia a revizuit previziunile privind PIB-ul în acest an, până la o creștere cu 1,2%, iar cifrele pe care le-a avansat pentru 2024 au fost de 2%, deși în toamna anului 2022 previzionase 2,6%. Tendința indică unele perspective de creștere mai lente pe termen lung.

Ministerul Economiei a spus că rata șomajului ar urma să se mențină la 3,5% până în 2026.

Tot la jumătatea lunii aprilie, FMI a îmbunătățit previziunile privind creșterea economiei ruse pentru anul 2023, însă a și avertizat că țara s-ar putea confrunta cu un deficit bugetar mai extins și cu un excedent de cont curent mult mai mic în acest an.

Fondul Monetar Internațional a precizat și faptul că izolarea tot mai accentuată a Rusiei și veniturile tot mai scăzute de pe urma energiei ar putea să afecteze mulți ani potențialul de creștere a economiei ruse.

În acest an, rubla rusească s-a depreciat cu aproximativ 10% și e pe locul al treilea în lume în clasamentul monedelor care au suferit cele mai mari deprecieri. Diminuarea veniturilor din exporturile de petrol și gaze a determinat Kremlinul să cheltuie din rezervele valutare pentru a acoperi un deficit bugetar crescut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE