Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rușii susțin că l-au "rănit grav" pe șeful spionajului din Ucraina, Kiril Budanov. Ucrainenii dezmint

Presa rusă a lansat informația conform căreia șeful serviciului de spionaj ucrainean, Kiril Budanov, a fost "rănit grav" într-un atac cu rachete asupra clădirilor serviciului de informații militare.

Agenția rusă de știri RIA Novosti spune că are această veste de la "un angajat al forțelor de securitate din Rusia", care, la râdul său, ar fi fost înștiințat de "surse din serviciile de informații ucrainene".

Publicația menționată susține că atacul ar fi avut loc pe 29 mai, iar "racheta a lovit biroul de lângă cel al lui Budanov".

Rusia spune că un atac cu rachete l-ar fi rănit grav pe Kiril Budanov

Știrea a fost preluată imediat și de presa din Ucraina, care a căutat mai multe detalii, însă nimic nu este confirmat.

Pravda citează agențiile ruse, care dau și alte detalii, printre care și niște hărți de zbor Flightradar care ar confirma traseul urmat de generalul Budanov, după atac: "După aceea, Budanov a fost dus cu elicopterul la o bază militară din Rzeszow, Polonia. Iar un avion american s-a deplasat în Polonia cu scopul de a-l prelua pe Budanov pentru a fi transportat în Germania. El se află acum într-un spital din Berlin, în stare gravă".

Numai că oficialii ucraineni neagă aceste informații și precizează că nimic nu este adevărat. De altfel, Pravda scrie că, pe 29 mai, data presupusului atac, Budanov chiar a apărut într-o postare făcută de Ministerul Apărării, în care spune că vrea "să-i supere pe toți cei din Rusia care credeau, cred, sau poate visează că ar putea intimida Ucraina. Toată lumea a fost și încă se află la locul de muncă și ne facem treaba".

În plus, de la data presupusului atac, Budanov a apărut de mai multe ori filmat, iar acesta chiar a făcut precizări referitoare la contraofensiva ucraineană.

De-a lungul ultimilor ani, Budanov a fost ținta mai multor atentate sau tentative de asasinare din partea rușilor. Ucrainenii susțin că au existat peste 10 tentative de asasinare asupra sa.

Cine este Kiril Budanov

În vârstă de 37 de ani, Budanov este șeful spionajului ucrainean. El a devenit unul dintre ei mai tineri generali din istoria Ucrainei. În 2020, când avea doar 34 de ani, el a fost numit șef al Direcției de Informații Ucrainene.

În 2007, Budanov a absolvit Institutul Forțelor Terestre din Odessa, iar apoi a lucrat în cadrul forțelor speciale din Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării din Ucraina. Budanov a participat și la operațiuni speciale, însă ucrainenii nu dau informații despre ele.

Kiril Budanov este cel care a prezis, cu multe luni înainte, războiul pe care Rusia urma să-l declanșeze, iar apoi a spus și data exactă, dar și ora debutului conflictului, conform Washington Post. El risca să fie dat afară dacă cele spuse de el nu se adevereau, pentru că nu multă lume din Ucraina îl credea, în ciuda informațiilor venite de la mai multe servicii secrete internaționale, în special de la cele americane.

La începutul acestui an, Budanov a dezvăluit alte vești și a spus că rușii se vor concentra pe zonele Luhansk și Donețk, dar mai puțin pe partea de nord, fără ca armata rusă să mai atace dinspre Belarus. Generalul a mai spus că el este convins că peninsula Crimeea va fi recucerită de Ucraina, după ce ea fusese anexată de ruși în 2014. Totodată, în cazul în care acest aspect se va concretiza, Budanov este convins că Vladimir Putin nu va utiliza arme nucleare.

"Rusia este o ţară de la care te poţi aştepta la multe, dar nu şi la prostie totală. Deci trebuie să vă spun că nu se va întâmpla aşa ceva. Un atac nuclear va avea ca rezultat nu doar o înfrângere militară a Rusiei, ci şi prăbuşirea Rusiei. Şi ei ştiu foarte bine acest lucru", spunea Budanov în februarie 2023.

Tot Budanov a fost cel care a dezvăluit că Vladimir Putin ar avea cancer și că apelează des la sosii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE