Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vladimir Putin proclamă sfârşitul ''îngrozitorului neocolonialism''

Preşedintele rus Vladimir Putin a proclamat vineri sfârşitul "îngrozitorului neocolonialism" din politica internaţională şi a salutat strategia economică a Moscovei după ruperea celor mai importante relaţii cu Occidentul, notează AFP.

Liderul de la Kremlin a ţinut un discurs la Forumul Economic de la Sankt Petersburg, o manifestaţie anuală redus la minimum de la invazia rusă a Ucrainei de către Rusia la sfârşitul lui februarie 2022 şi sancţiunile occidentale care au urmat.

"Îngrozitorul sistem neocolonial din relaţiile internaţionale a încetat să mai existe, în timp ce ordinea mondială multipolară câştigă importanţă", a declarat Putin. "Este inevitabil", a subliniat preşedintele rus.

Narativul lui Putin

Putin atacă în mod regulat ceea ce prezintă ca hegemonia americană din politica internaţională şi încearcă să prezinte invadarea Ucrainei de către trupele sale ca pe o luptă împotriva decadenţei occidentale.

În discursul său, el i-a acuzat pe occidentali că refuză dialogul cu Moscova, sugerând că ei ar putea ajunge să ceară acest lucru în viitor.

"Şi vom vedea când şi despre ce vom putea vorbi cu ei", a ţinut el să adauge.

În ceea ce priveşte economia Rusiei, Putin a recunoscut că al doilea trimestru al anului trecut a fost "cel mai dificil", din cauza sancţiunilor occidentale.

"Astăzi putem spune cu încredere: strategia adoptată la acea vreme de statul şi companiile ruseşti a funcţionat", a adăugat el.

Putin a mai susţinut că aproximativ jumătate dintre ruşii care şi-au părăsit ţara după invadarea Ucrainei s-au întors.

Tema pentru forumul din Sankt Petersburg din acest an a fost "Dezvoltarea suverană este fundamentul unei lumi juste", a indicat Kremlinul.

Agenţia France-Presse, ca toţi reprezentanţii organizaţiilor sau ţărilor considerate "neprietene" de către Rusia, nu a fost acreditată pentru acest forum.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE