Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tancurile Leopard pe care Rusia susține că le-a distrus s-au dovedit a fi echipamente agricole

Rusia a distrus recent opt tancuri Leopard de fabricație germană, în timp ce Ucraina desfășoară o contraofensivă, potrivit Ministerul Apărării de la Moscova, care a invocat drept dovadă o înregistrare video pixelată în alb-negru.

Pot fi văzute mai multe siluete de vehicule, înainte ca un elicopter să lanseze o rachetă care le lovește, provocând o explozie. "Lovitură directă!", spune o voce pe înregistrare, vorbind în limba rusă.

Aproape imediat după ce videoclipul a fost postat, mai mulți utilizatori de Twitter și experți militari au pus la îndoială autenticitatea acestuia, relatează Euronews.com.

Mai mulți experți au spus că nu sunt tancuri, ci echipamente agricole

Tancurile Leopard 2 sunt unele dintre cele mai avansate și mai puternice vehicule militare existente. Mai multe țări NATO au început să le furnizeze Ucrainei la începutul acestui an.

Potrivit mai multor analiști, videoclipul postat de autoritățile ruse nu este un Leopard 2, și nici măcar un tanc, de altfel. Aceste presupuse "tancuri" s-au dovedit a fi nimic mai mult decât echipamente agricole.

După cum a subliniat acest un de Twitter și un cont de analiză militară pe Twitter, silueta vehiculelor distruse din videoclip pare să se potrivească mai degrabă cu un pulverizator autopropulsat folosit în agricultură.

"Chiar și un semiprofesionist poate vedea clar că acestea sunt mașini agricole de recoltat și pulverizat", a spus el.

Un expert în armament a arătat pe Twitter că vehiculul lovit de racheta rusă are patru roți, în timp ce tancurile Leopard 2 au șenile continue, ca un buldozer, și sunt de asemenea joase.

"Este jenant, nu mai avem cuvinte"

Alte elemente care par ciudate în videoclip sunt faptul că aceste așa-zise tancuri sunt atât în aer liber, cât și staționare, ceea ce nu are sens din punct de vedere strategic, deoarece aceste Leopard 2 sunt de obicei camuflate în spatele copacilor și a altor tipuri de vegetație.

În versiunea mai lungă a videoclipului, care a fost postată de Ministerul rus al Apărării, unul dintre operatori este auzit spunând "Să încercăm asta pe astea", ceea ce ar putea sugera că este vorba doar de un test militar.

Chiar și canale pro-Kremlin proeminente au sesizat această inconsecvență, ironizând acest lucru ca fiind o piesă de propagandă. Un blogger militar pro-Rusia a postat pe Telegram spunând: "Este jenant, nu mai avem cuvinte. Ne pare rău".

Șeful grupului mercenar Wagner Group Evgheni Prigojin, care a intrat în conflict cu oficialii militari de top ai Rusiei, a ironizat afirmația ministerului că contraofensiva Ucrainei a fost "oprită".

"Judecând după anunțul Ministerului Apărării... am învins deja toate armatele europene cu mult timp în urmă, cel puțin", a declarat Prigojin prin intermediul serviciului său de presă, glumind că războiul se poate încheia acum pentru că Rusia "nu mai are cu cine să lupte".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE