Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Putin confirmă că Rusia a mutat deja armele nucleare în Belarus. ”Avem mai multe decât țările NATO”

Președintele Vladimir Putin a anunțat că primele arme nucleare rusești au fost transferate deja în Belarus. Liderul de la Kremlin a înjurat în direct NATO, amenințând că Rusia dispune de un arsenal nuclear mai mare decât țările Alianței Nord-Atlantice.

”Avem mai multe astfel de arme decât țările NATO. Ei știu asta și tot timpul suntem convinși să începem negocieri cu privire la reducerea (arsenalului nuclear, n.red). La naiba cu ei, știți, așa cum se spune la noi în popor", a declarat președintele rus Vladimir Putin, potrivit Euronews.com.

Forumul Economic de la Sankt Petersburg avea ca scop atragerea de capital străin în Rusia, însă sancțiunile aplicate de Occident au determinat numeroși investitori internaționali să părăsească piața rusă. Mai mult, accesul jurnaliștilor străini care obișnuiau să participe la forumul anual a fost aproape interzis.

Cu prilejul reuniunii, președintele Vladimir Putin a anunțat că primul lot de arme nucleare a fost transferat în Belarus.

”Primele încărcături nucleare au fost transferate pe teritoriul statului Belarus. "Dar aceasta este prima parte. Vom finaliza acest proces în totalitate înainte de sfârșitul verii, înainte de sfârșitul anului”, a afirmat liderul de la Kremlin, conform sursei citate.

Rusia dispune de 5.889 de arme nucleare, potrivit Institutului de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

Putin face noi amenințări: ”Mijloacele extreme pot fi folosite dacă există o amenințare la adresa statalității Rusiei”

Mai mult, Vladimir Putin a respins ideea de a relua negocierile privind reducerea arsenalelor nucleare ale celor două țări.

"Armele nucleare sunt create pentru a ne asigura securitatea în sensul cel mai larg al cuvântului și existența statului rus. Dar noi, în primul rând, nu avem o astfel de nevoie", a declarat el.

Mijloacele extreme pot fi folosite dacă există o amenințare la adresa statalității Rusiei. În acest caz, vom folosi cu siguranță toate forțele și mijloacele pe care statul rus le are la dispoziție”, a afirmat Vladimir Putin.

Analiștii se tem că acest lucru ar putea declanșa o nouă cursă a înarmării nucleare și ar crește riscul unui conflict nuclear.

De asemenea, Putin și-a apărat decizia de a invada Ucraina, denunțând încă o dată Guvernul de la Kiev pe care l-a catalogat ca fiind un regim neonazist, în pofida faptului că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este evreu.

”Prietenii mei evrei spun că Zelenski nu este un evreu, ci o rușine pentru poporul evreu", a declarat Putin, deși unele organizații evreiești l-au lăudat pe Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE