Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Raportul Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie: cele mai multe decese, provocate de heroină

Un raport anual elaborat de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (EMCDDA) arată că drogurile sunt disponibile oricui și oricând, iar drogurile de risc sunt tot mai diverse și mai răspândite în Europa.

Acestea afectează din ce în ce mai mulți oameni, iar problema este din ce în ce mai greu de controlat. Studiul a fost făcut cu ajutorul informațiilor venite din țările Uniunii Europene, precum și cu cele din Norvegia și Turcia. Iar Agenția Antidrog a Uniunii Europene atrage atenția asupra impactului negativ al stupefiantelor asupra tuturor aspectelor vieții din țările Europei. EMCDDA precizează că prezența drogurilor "este aproape oriunde în societatea noastră".

"Printre problemele de sănătate, cauzate de consumul de droguri, se numără apariția tulburărilor mentale, infectarea cu HIV și supradozajul. Cele mai multe decese au fost provocate de consumul de heroină, metadonă și fentanil", a precizat Ylva Johansson, comisar european pentru afacerile interne.

În România, heroina este responsabilă pentru 43% dintre decesele provocate de consumul de droguri. Țara noastră are al 5-lea cel mai mare procentaj de decese din cauza heroinei din totalul deceselor provocate de consumul de droguri.

Traficul și consumul de droguri în Uniunea Europeană a ajuns la un nivel record

"Ceea ce ne arată astăzi acest raport este o confirmare a trendului pe care îl observăm în ultimii doi sau trei ani, adică faptul că drogurile se află peste tot. Niciodată nu am mai avut parte de atât de multe droguri traficate prin Europa sau produse în Europa. Drogurile pot fi peste tot și orice poate fi obiectul unui comportament care dă dependență. Oricine se poate confrunta, personal sau indirect, cu orice fel de comportament care dă dependență, chiar printre rude și persoane cunoscute. De asemenea, mai mult ca oricând, oricine poate vedea consecințele violente legate de droguri, iar aici vorbim despre ceva ce, cu zece ani în urmă, se discuta atunci când venea vorba despre America Centrală. Acum vorbim despre Europa", a precizat Alexis Goosdeel, potrivit Euronews.com.

Raportul arată că este îngrijorătoare popularitatea opinoidelor sintetice, a fentanilului. În plus, banii obținuți de dealeri sunt folosiți și ca instrument de șantaj, de mituire a polițiștilor sau la alte infracțiuni. De altfel, criminalitatea organizată este considerată la același nivel ca și terorismul, în ceea ce privește pericolul sau riscurile implicate.

Canabisul și cocaina, principalele droguri consumate în Europa

În Europa, cel mai folosit drog rămâne canabisul. Peste cinci milioane de persoane cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani recunosc că au încercat acest drog. Pe locul al doilea se situează cocaina.

În ultimul raport, care cuprinde perioada 2021 - 2023, au existat capturi record de cocaină în Belgia, Țările de Jos și Spania. În anul 2021, 816 tone de canabis sub formă de hașiș și 256 de tone de canabis sub formă de plante au fost reținute de autotitățile din Uniunea Europeană.

Totodată, disponibilitatea cocainei în Europa a ajuns la un maxim istoric. 303 tone de cocaină au fost confiscate de autoritățile din Uniunea Europeană.

În 2021, supradozarea cu acest drog a fost responsabilă de cauzarea a o cincime din decese, iar unele surse susțin că cifrele ar fi mai mari.

"Camerele de consum" sunt din ce în ce mai frecvente

Având în vedere răspândirea tot mai mare a drogurilor în Europa, ajutorul acordat dependenților rămâne totuși unul relativ scăzut, conform acestui raport. Totuși, există din ce în ce mai multe așa-zise "camere de consum" (DCR), unde persoanele dependente pot merge pentru a utiliza aceste substanțe interzise, într-un mediu steril și pentru nu le consuma pe străzi.

Violența și corupția sunt, de asemenea, relaționate cu traficul și consumul de droguri, iar raportul respectiv arată cifre în creștere. În acest sens, șeful Agenției Antidrog susține că acest aspect amenință securitatea și stabilitatea Europei. Acesta spune că, uneori, problema este privită superficial, sau este subestimată.

Totodată, raportul menționează că sunt descoperite mereu substanțe noi, din ce în ce mai puternice, făcând problema drogurilor din ce în ce mai complexă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE