Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este xilazina, "drogul zombi" care putrezește carnea și care a ajuns și în Europa

Primul deces în Marea Britanie legat de xilazină, medicamentul "zombi", ridică îngrijorări cu privire la originea schimbătoare a aprovizionării cu opioide în Europa, scrie euronews.com.

Un bărbat în vârstă de 43 de ani din Marea Britanie a devenit prima victimă cunoscută în Europa a drogului "zombi" xilazină, un tranchilizant puternic utilizat în mod normal de către medicii veterinari pe animalele mari. Recent, a ajuns pe piața mondială a drogurilor ilegale.

Bărbatul, identificat de presa britanică drept Karl Warburton, a murit în locuința sa în mai 2022, dar a fost recunoscut ca prima victimă probabilă a xilazinei din Marea Britanie abia după un studiu publicat recent de cercetătorii de la King's College London (KCL).

Studiul a analizat toate decesele legate de droguri raportate la Programul național privind decesele cauzate de abuzul de substanțe (NPSAD) din Marea Britanie pentru cazurile cu detecții de xilazină - și a găsit unul. Un raport despre acest caz a fost publicat în Journal of Forensic and Legal Medicine.

Warburton avea un istoric de consum de droguri ilicite și fusese trimis la serviciile de dependență în mai multe rânduri, potrivit raportului medicului legist.

În corpul său, medicii au găsit urme de heroină, cocaină, fentanil și xilazină. Cercetătorii cred că bărbatul a consumat din greșeală drogul: "probabil că a cumpărat heroină și nu știa că aceasta era amestecată cu xilazină și fentanil".

Studiul a adăugat că "acesta este primul deces asociat consumului de xilazină raportat în Marea Britanie și chiar în Europa și indică intrarea xilazinei în aprovizionarea cu droguri din Marea Britanie".

Ce este xilazina?

Xilazina - care este cunoscută și sub numele de "tranq" sau "tranq dope" atunci când este combinată cu heroină sau fentanil - este un sedativ utilizat la animalele mari pentru ameliorarea durerii și relaxarea musculară. Nu este potrivită pentru consumul uman, în nicio doză.

Atunci când este injectat în corpul unei persoane, poate provoca o frecvență cardiacă periculos de lentă și răni cutanate deschise mari, precum ulcere și abcese.

Pe termen lung, aceste răni se pot răspândi pe brațele și picioarele unei persoane și le pot face să putrezească - un fenomen sinistru care i-a adus xilazinei porecla de drogul "zombi". Țesutul mort trebuie, în cele din urmă, să fie amputat.

Utilizarea xilazinei pe piața ilicită a drogurilor a fost detectată pentru prima dată în Puerto Rico la începutul anilor 2000, iar de atunci a fost semnalată în America de Nord. În SUA, drogul este implicat în prezent în 7% din totalul deceselor prin supradoză din această țară.

Răspândirea substanței pe piața nord-americană a drogurilor ilegale a provocat recent avertismente privind supradozele în SUA, o țară deja devastată de o epidemie mortală de fentanil care a ucis zeci de mii de persoane în ultimele două decenii.

La fel ca și fentanilul, xilazina este adesea amestecată cu heroină de către producătorii de droguri ilicite, deoarece reduce costurile de producție a loturilor mari de heroină.

Cum a ajuns drogul în Europa?

Xilazina nu este inclusă în testele standard de droguri din Marea Britanie, așa că nu există nicio modalitate de a ști dacă Warburton a fost de fapt prima persoană care a murit după ce a luat acest medicament sau cât de mult circulă pe piața europeană a drogurilor ilicite, în special în comparație cu opioidele.

În mod tradițional, heroina a ajuns pe piața europeană din Afganistan, unde talibanii au anunțat anul trecut interzicerea producției de mac. Dar impactul interdicției va fi probabil resimțit în Europa cu o oarecare întârziere, deoarece recolta de anul trecut a fost scutită.

Aproape tot opiul din Afganistan este recoltat între aprilie și iulie, iar pentru a ajunge pe piețele de heroină este nevoie de aproximativ un an până la 18 luni, potrivit unor estimări recente ale Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

Astfel, în timp ce heroina poate fi găsită cu ușurință în Europa în acest an, s-ar putea ca acest lucru să nu mai fie valabil anul viitor - deschizând oportunități pentru intrarea pe piață a unor noi droguri.

Descoperirea xilazinei în Marea Britanie, dovedită de moartea lui Warburton, poate semnala deja o schimbare în aprovizionarea cu opioide în Europa, interdicția talibanilor oferind producătorilor de droguri ilicite din America de Sud o șansă de a prelua piața europeană, potrivit lui Caroline Copeland, lector de medicină farmaceutică la KCL.

"Utilizatorii de heroină ar trebui, prin urmare, să fie conștienți de riscurile suplimentare ale utilizării tranchilizantelor, mai ales că agentul de inversare a supradozei de opioide, naloxona, nu este eficient împotriva efectelor sedative ale xilazinei", a scris ea în The Conversation.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE