Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cea mai mare rețea de traficanți de droguri din Europa, destructurată de DIICOT. O firmă din România furniza materia primă pentru metamfetamină

Tone de metamfetamină au fost produse de traficanții de droguri din Europa Centrală și de Est, cu ajutorul unei firme de medicamente din România. Sub paravanul acesteia, doi români au furnizat materia primă pentru producerea drogurilor de mare risc laboratoarelor clandestine din alte țări. În doar doi ani, gruparea a produs stupefiante de sute de milioane de euro.

Unul dintre românii implicați în rețea a folosit fabrica pe care o deținea în orașul Voluntari pentru a produce medicamentele care conțineau materia primă pentru metamfetamină. Potrivit unor surse din anchetă acesta este Laurențiu Huică, fost vicepreședinte al Asociației Producătorilor de Medicamente.

Firma acestuia importa legal precursorii drogurilor, care pot fi folosiți și la producerea de medicamente autorizate. De regulă, precursorii sunt produși în India, spun anchetatorii. În laboratorul fabricii din Ilfov, substanțele erau înglobate în două tipuri de pastile după o formulă chimică care să permită mai târziu extragerea rapidă a precursorilor. Unul dintre medicamente a fost exportat chiar dacă era autorizat doar pentru piața din România.

Aproximativ 100 de tone de pastile, produse în România, au fost traficate în Europa

De la începutul anului 2021 și până în prezent, anchetatorii au identificat 97 de transporturi de pastile care conțineau materia primă pentru metamfetamină, transporturi care au ieșit pe poarta acestei fabrici de medicamente, de lângă Capitală, și au ajuns în mai multe țări din Europa. Pentru monitorizarea fiecărui transport au lucrat aproximativ 50 de polițiști din toate statele implicate în anchetă.

Reporter: „Lucrează multe persoane de aici din Voluntari la fabrică?”

Femeie: „Da, lucrează. Poate nici nu știau ce fac aici decât cei importanți. Dar curios era că n-au nicio siglă, nici pe partea cealaltă, nici pe partea asta.”

Grupul infracțional organizat din România a perfecționat un circuit de deturnare de la destinația legală, „spălare” și înglobare prin fabricare a doi precursori, respectiv efedrină și pseudoefedrină, în medicamente sub formă de comprimate. Acțiunile ilicite erau disimulate sub paravanul derulării unor operațiuni comerciale cu aparență de legalitate.

Cum decurgea transportul drogurilor

Un ieșean coordona transporturile de medicamente care plecau din România. Pastilele ajungeau la firme din Cehia, Polonia și Slovacia care nu aveau autorizații pentru a le comercializa. Ceilalți membri ai rețelei le trimiteau, în funcție de cerere, la laboratoare clandestine din Cehia și Polonia. Acolo substanțele erau extrase, prelucrate și transformate în metamfetamină. Potrivit unor surse, acestea ajungeau, în cele din urmă, pe piața neagră din Germania și Japonia. Anchetatorii susțin că din cele 6,7 tone de materie primă livrate de fabrica din România se puteau produce aproape cinci tone de metamfetamină.

Ramona Bola, purtător de cuvânt, DIICOT: „Prin utilizarea ”metodei cehe” de producție a metamfetaminei în laboratoare clandestine, dintr-un kilogram de clorhidrat de efedrină/pseudoefedrină se obțineau aproximativ 700 grame de metamfetamină. Raportat la prețul unui kilogram de metamfetamină, respectiv 40.000 de euro și la prețul unui gram din aceeași substanță, cuprins între 70 și 100 de euro, valoarea drogurilor obținute prin procesarea precursorilor exportați din România este cuprinsă între 187 și 468 de milioane de euro.”

Anchetatorii români au făcut echipă cu polițiști din trei țări. Cei doi români au fost arestați preventiv pentru 30 de zile și alți 14 membri ai grupării care acționau în Cehia, Polonia și Slovacia sunt anchetați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE