Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Copiii încep să consume droguri de la vârsta de 10 ani. Specialiști: Statul nu știe câte persoane mor de supradoză

Copiii încep să consume droguri de la vârsta de 10 ani: este declarația managerului spitalului Sfântul Stelian din Capitală, specializat în tratarea dependenților de stupefiante. Medicul acuză că nu există centre unde să fie internați minorii dependenți de droguri, care ajung adeseori pentru dezintoxicare la psihiatrie.

2.500 de consumatori de droguri au avut nevoie de ajutor medical anul trecut, în București

În plus, specialiștii în adicții spun că statul nu știe câte persoane mor de supradoză pentru că aceste situații nu sunt raportate corect. Discuțiile au avut loc la o ședință organizată în Parlament.

Anul trecut, doar în București, peste 2.000 de consumatori de droguri au avut nevoie de ajutor medical. Medicii avertizează că numărul acestora crește de la an la an.

Teodora Ciolompea, director Spitalul Sfîntul Stelian: „Tineri care au început să utilizeze de la 10-12 ani, începând din anturaje, prieteni, la scara de bloc, copii care încep cu țigări, apoi cu alcool, iar când ajung la noi mai adaugă și câte un drog, considerat ușor, recreațional, de tip marijuana și în foarte scurt timp ajung la dependențe majore, inclusiv droguri injectabile.”

Șapte spitale din țară au centre de tratament pentru consumatorii de droguri

La nivel național, doar șapte spitale din țară au centre de tratament pentru consumatorii de droguri, unde pot fi internați doar adulți.

Eugen Hriscu, Asociația Aliat: „În momentul de față, dacă avem un copil cu dependență de substanțe, nu avem unde să îl internăm, eventual în spitale de psihiatrie, dar nu avem un centru de tratament specializat pentru persoanele minore.”

Consumul de droguri este în creștere, arată ultimul raport al Agenției Naționale Antidrog. Peste 600.000 de români au declarat că au consumat stupefiante chiar și în ultima lună. Specialiștii în adicții atrag atenția că statul nu cunoaște numărul real al persoanelor care mor din cauza drogurilor.

Alina Dumitriu, lucrătoare socială și psihoterapeută specializată pe adicții: „Ce să vă spun, că nu știm numărul de supradoze, pentru că sunt trecute ca stop cardio-respirator. Acesta este efectul, cauza este supradoza. Dacă la Iași, anul trecut, nu a murit nimeni de supradoză sau în alt oraș, deci nu se consumă, bineînțeles că nu avem un program."

Recent, un tânăr a murit de supradoză după ce a consumat droguri în timpul festivalului de muzică Saga. Cazul este investigat de Poliția Capitalei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE