Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consumul de droguri este în creștere în România

Publicat de: Euronews

Consumul de droguri este în creștere în România. O spune chiar ministrul de interne, care se grăbește să ceară măsuri, după ce un tânăr a murit de supradoză la festivalul Saga. Vârsta de consum este din ce în ce mai redusă: statisticile oficiale arată că cei mici încep să consume stupefiante chiar de la 12 ani. De cele mai multe ori nici nu știu ce consumă - astfel riscurile cresc, avertizează specialiștii.

Peste 600 de mii de români au declarat că au consumat stupefiante, chiar și în ultima lună

Aproape 11% dintre persoanele care au între 15 și 64 de ani au consumat cel puțin o dată droguri, arată ultimul raport al Agenției Naționale Antidrog. Peste 600.000 de români au declarat că au consumat stupefiante, chiar și în ultima lună.

„Pe primele locuri se situează canabisul și noile substanțe cu efect psihoactiv, care sunt deosebit de toxice, care conțin foarte multe substanțe extrem de periculoase”, spune Carmen Oprea, psiholog al Agenției Naționale Antidrog.

Alex s-a apucat de droguri de la 17 ani. Acum are peste 30 de ani și spune cât de ușor a ajuns de la consumul experimental, la dependență.

„Chiar și o dată e de ajuns ca să te acapareze, pentru că prima oară îți dă pe gratis, să te agațe. După, intri ușor-ușor în anturaj și e cam greu sa te dezlipești. Bagă numai prostii în ele: sare de baie, chimicale”, spune fostul consumator.

Fratele său a murit din cauza consumului de droguri, în urmă cu câțiva ani. Acum el se află la un centru de tratament. Specialiștii atrag atenția că pe piața neagră nu exista un control al calității drogurilor.

„Acum câțiva ani, o pastilă de ecstasy avea o anumită concentrație de substanță activă. Acum, lucrurile s-au schimbat și pe piața neagră au apărut foarte multe pastile care au o triplă concentrație de substanță activă și, în plus, pot conține urme de alte droguri, care sunt antagoniste”, transmite Carmen Oprea, psiholog al Agenției Naționale Antidrog.

Măsuri, după moartea unui tânăr participant la Saga


Ministrul de interne a propus măsuri, după ce un tânăr de 25 de ani, care a participat la un festival de muzică, a murit de supradoză. El consumase ecstasy, în combinație cu alte băuturi.

„Pentru cei care consumă e nevoie de intervenții care să îi ajute să gestioneze riscul: o sursă gratuită de apă, spații de tip chill room, adică locuri unde oamenii să poată lua o pauză, să fie sub supravegherea unui profesionist, care să nu fie de la Ministerul de interne”, spune Eugen Hriscu, psihiatru specialist în adicții.

„2,8 tone de droguri au fost confiscate anul trecut. Suntem conștienți că n-am făcut destul, pentru că vorbim de un flagel, vorbim despre faptul că din consumatori ocazionali foarte mulți devin dependenți”, transmite ministrul de interne Lucian Bode.

România se află sub media europeană, conform ultimului raport european privind consumul de droguri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE