Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ofițer antidrog, dezvăluiri despre operațiunea ”Meduza”. Elevii consumau medicamente cu conținut stupefiant, deturnate din farmacii

Profesorul Cătălin Țone, șeful serviciului antidrog București din cadrul Direcției de combatere a crimei organizate, a declarat, marți, în direct la Euronews România, că tinerii cercetați în dosarul „droguri în școli” sau ”operațiunea Meduza” au consumat medicamente cu „conținut stupefiant” care au fost deturnate din farmacii, iar aceste pastile în combinație cu alcoolul creează ”adevărate dezechilibre în dezvoltarea neuronală și comportamentală”.

De asemenea, Cătălin Țone a avertizat că vârsta de la care copii ajung să consume droguri a scăzut la 9-10 ani.

”Dacă ne uităm la statisticile oficiale, în segmentul 14-18 ani, procentul tinerilor care au consumat cel puțin o dată droguri a ajuns undeva la 10%, dar la nivel național, luând în calcul și satele și comune. Dacă vorbim doar despre București, lucrurile sunt mult mai grave.

Am avut situații, excepții, copii de 9-10 ani care au debutat în consumul de droguri. Vorbim despre familii dezorganizate, de copii care au luat drogurile din familie pentru că părinții lor se drogau”, a declarat Cătălin Țone, invitat în studioul Euronews România.

Ofițerul antidrog a atras atenția că ”fenomenul traficului și consumului ilicit de droguri s-a extins și a pătruns și în unitățile de învățământ” deoarece sunt tot mai mulți minori implicați în consum.

”Fenomenul ne-a luat prin surprindere în urmă cu cinci-șase ani. Din punct de vedere instituțional, nu am fost pregătiți cum trebuie, dar lucrurile au intrat într-un reglaj de un an, un an și ceva. Unitățile de învățământ reprezintă pentru noi o prioritate”, a afirmat Țone.

Profesorul a explicat că anchetatorii pun accentul atât pe operațiuni de combatere traficului de droguri, cât și pe acțiuni preventive prin care le explică elevilor despre pericolul consumului de stupefiante.

”Încercăm să ne dozăm materialele preventive în funcție de vârstă. Am fost chiar la clasa întâi.

Având în vedere cumulul de informații false de pe Internet, tendința copiilor de a accesa aceste site-uri. Trebuie să îi informăm de mici care este situația. Trebuie să le spunem despre pericolul drogurilor, dar într-un mod plăcut, acceptabil și pe înțelesul lor”, a menționat expertul antidrog.

De asemenea, Cătălin Țone a vorbit inclusiv despre „influencerii negativi” care sunt urmăriți pe Internet de un număr mare de copii.

”Cred că de mici trebuie să spunem, să îi ținem departe pentru că avem un adversar destul de dificil și anume influencerii negativi. Pe Internet sunt cântăreți, sunt tineri și chiar minori care își etalează anumite succese sau un mod de viață și incintă. Sfătuiesc să se consume droguri”, a explicat el.

Canabisul, cel mai folosit drog de către elevii de liceu

”Dependența se instalează foarte rapid pentru că acum nu mai vorbim despre droguri ușoare, ci droguri care sunt puternice. Canabisul este cel mai utilizat drog în zona liceală, în segmentul clasa a IX-a, clasa a XII-a. Are o concentrația mare de Tetrachlorophenol, acea substanță activă care lovește creierul și instalează dependența rapid.

Au fost situații în care dependența s-a instalat la 10-11 ani. Sunt cazuri de excepție, dar au fost”, a mai menționat Țone.

De unde și-au cumpărat droguri elevii cercetați în operațiunea ”Meduza”

”Dispoziția drogurilor pe piața de consum este mare. În cazul operațiunii «Meduza» și nu numai drogurile clasice - canabisul, marijuana, care este cel mai consumat drog în acest segment.

Cocaina, etnobotanicele vin de afară pe rutele clasice de trafic. Sunt aduse de traficanții care se ocupă de așa ceva: importul și distribuția în cantități mari.

Avem în operațiunea «Meduza» un alt pericol și anume acela de consumului de medicamente cu conținut stupefiant care sunt deturnate din circuitul legal, din farmacii.

Ele sunt foarte periculoase. Vârsta fragedă în timpul consumului și combinat cu alcool creează adevărate dezechilibre în dezvoltarea neuronală și comportamentală”, a mai explicat Cătălin Țone.

Expert antidrog: ”90% în a ține copiii departe de droguri revine familiei”

”Și părinții trebuie să fie atenți pentru că și în cazul operațiunii Meduza sunt părinți care și-au urmărit cariera și au uitat un lucru esențial - copiii.

90% în a ține copiii departe de droguri revine familiei, după care școala și alte autorități”, a mai subliniat el.

Rutele folosite de traficanți pentru a duce droguri în România

”Drogurile clasice vin pe rute noi, vizăm aceste rute. De asemenea, nu neglijăm nici partea de deturnare din circuitul legal. Sunt angajați ai unor farmacii.

Dacă vorbim de canabis, cea mai importantă rută este cea rutieră care vine în primă fază pe calea apei din Maroc. Marocul este producător mondial - 75%-80% din producția mondială intră prin Spania sau prin porturile din Olanda, din Belgia.

Dacă vorbim de cocaină, ruta este America de Sud. Vine pe cale maritimă în cantități foarte mari în special în porturile din Amsterdam și Rotterdam, apoi pe cale rutieră vine către România”, a mai spus ofițerul antidrog.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE