Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO: Mărturia dureroasă a directoarei de la Caragiale: Noi le zicem părinților despre consumul de droguri în liceu, ei ne spun că nu sunt probleme

Directoarea Colegiului Național ”I.L Caragiale” din București a declarat, marți, în direct la Euronews România, că „a crescut îngrijorător” consumul de substanțe interzise în școli. Profesoara Andreia Bodea a mărturisit că a semnalat Poliției faptul că în instituția pe care o conduce elevii consumă stupefiante, însă s-a confruntat cu ”reacții violente și agresive” din partea părinților care au amenințat-o că o vor da în judecată.

Andreia Bodea a reacționat în contextul în care Colegiul Național ”I.L Caragiale” din București se numără printre instituțiile de învățământ în care sunt comercializate droguri, conform anchetatorilor.

Întrebată dacă avea la cunoștință despre consumul de droguri în școală, directoarea Colegiului Național ”I.L Caragiale” din București a explicat că i-a informat pe părinți despre acest fenomen, însă s-a confruntat cu ”reacții violente”.

”Nu numai că avem cunoștință, am și transmis și părinților. Am transmis peste tot. Nu sunt de acord neapărat cu ideea că directorii știau. Mă doare și pe mine personal. Este o școală la imaginea căreia am muncit foarte mult.

Realitatea este că a crescut îngrijorător consumul de substanțe interzise în școli, în toate școlile.

Eu i-am informat pe părinți, atunci când am știut. Părinții sunt cei care, cel puțin din experiența mea, au reacții violente și agresive la adresa mea, pentru că cer dovezi.

Vă dați seama că nu pot să intru în grupurile sanitare dacă am o suspiciune sau un elev mi-a transmis că se petrece un lucru. Stau afară. Părinții vin când sunt chemați la școală și îmi spun: «vă dau în judecată! Ce aveți cu copilul meu? Eu vreau dovada»”, a afirmat prof. Bodea, în direct la Euronews România.

”Am chemat Poliția și lucrurile au rămas tot așa”

Ea a mărturisit că, în calitate de director, nu poate căuta în ghiozdanele elevilor, fiind nevoită să alerteze Poliția atunci când află despre faptul că în toaletele școlii s-ar consuma substanțe interzise.

”Nu cred că e vreun director care să aibă vreo dovadă. Noi nu avem voie când avem o suspiciune să-i căutăm în ghiozdane, exclus să-i percheziționăm. Nici nu poate fi vorba.

Am chemat Poliția, am chemat Salvarea și lucrurile au rămas tot așa. (...)

Nu am sesizat DIICOT-ul ca atare. Am sesizat Poliția. În momentul în care am chemat salvarea, automat că a venit și Poliția. Am sesizat părinții, ceea ce mi se pare normal. Nu e ca și cum lucrurile ar fi fost ascunse sub preș”, a mai precizat directoarea Colegiului I.L Caragiale.

Directoarea Colegiului I.L Caragiale: ”I-am chemat părinții care mi-au spus: «nu e nicio problemă»”

Andreia Bodea a evidențiat că directorilor de școli li s-au ridicat „toate variantele de coerciție cu putință”.

”Au venit elevi și mi-au spus: «doamna directoare, în locul cutare noi credem că o colegă consumă ceva». M-am dus și am stat în fața toaletei împreună cu secretara 35 de minute.

Evident că n-am putut să intru peste copil. Am simțit un miros suspect, i-am chemat părinții care mi-au spus: «nu e nicio problemă»”, a mai menționat ea.

De asemenea, profesoara a spus c-ar vrea în cazul în care „este dovedit, la capătul procesului că un elev din Caragiale este fie dealer, fie consumator să fie scos într-un fel sau altul, oficial și legal din colectivul acelei școli”.

”Să termine liceul la seral. Problema este că el rămâne în continuare în grupul de copii și tentația este vârsta. Vorbim despre adolescenți. Acum tentațiile sunt realmente periculoase”, a explicat Andreia Bodea.

Agenția antidrog, chiar și două ori pe lună la Caragiale pentru a discuta cu elevii

De asemenea, profesoara a atras atenția că „disciplina în școli este zero”, în condițiile în care conducerea instituției de învățământ nu poate dispune măsuri împotriva elevilor care consumă substanțe interzise deoarece ”învățământul este obligatoriu de 12 ani”.

Întrebată ce măsuri de prevenție a putut aplica în calitate de director, Andreia Bodea a spus că reprezentanți ai instituțiilor responsabile cu combaterea consumului de droguri vin chiar și de două ori pe lună pentru a discuta cu elevii despre acest fenomen.

”Nu a trecut o lună în care în Caragiale au venit de două ori de la agenția antidrog, inclusiv împreună cu un fost consumator de droguri care acum din fericire a trecut printr-o cură de dezintoxicare.

A venit și le-a vorbit. Nu a vorbit pe holuri, a vorbit în sala de festivități unui număr impresionant de clase. Au venit de două ori. Sunt doi psihologi - un domn și o doamnă - care săptămânal vin și discută în această școală cu elevii pe această temă”, a explicat ea.

Cu toate acestea, directoarea Andreia Bodea a precizat că elevi care consumă substanțe interzise sunt ”peste tot”, iar mesajul transmis de ofițerii antidrog „ajută prea puțin”.

”Din ce informații am de la elevii mei care au conexiuni cu elevi din foarte multe școli, licee și colegii din București, consumatori de substanțe interzise sunt peste tot.

Acel mesaj (al ofițerilor antidrog, n.red) ajută foarte puțin pentru că fenomenul este mult prea extins ca să mai putem să tratăm o tumoră, așa cum este acel fenomen, cu un algocalmin”, a concluzionat ea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE