Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tinerii consumă tot mai multe droguri. Aproximativ 20% au încercat cel puțin o dată în viață

Studiile arată că tinerii consumă mai multe droguri, iar fenomenul este tot mai greu de combătut de autorități. În Capitală, polițiștii antidrog vor să ajungă în toate școlile pentru a-i convinge pe adolescenți că efectele consumului pot fi devastatoare. Pentru prima oară, autoritățile și ONG-urile care se ocupă de combaterea drogurilor au organizat împreună o acțiune de prevenire într-un liceu bucureștean.

Un avocat le-a explicat elevilor de la Liceul Teoretic Nicoale Iorga din Capitală care sunt consecințele faptelor lor, în cazul în care consumă droguri ori dacă îi ajută pe alții să o facă. Potrivit ultimului studiu al Agenției Naționale Antidrog, din 2021, aproximativ 20% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani au spus că au consumat droguri cel puțin o dată în viață. În rândul tinerilor din Capitală, cele mai folosite sunt noile substanțe psihoactive.

„Cele mai consumate sunt aceste NSP-uri sau legale, cum sunt cunoscute în rândul copiilor, conțin tot felul de combinașii de la medicamente făra prescripție medicală pâna la substanțe care afectează foarte grav sănătatea. Dacă vorbim de unitățile școlare într-adevăr găsim acest interes la elevii de clasa a XI-a și a XII-a, urmați îndeaproape de elevii din clasa a X-a”, a menționat Ramona Dabija, director al Agenției Naționale Antidrog.

De ce aleg tinerii să consume droguri

Adolescenții care au stat de vorbă deschis cu polițiștii și psihologii au spus că au consumat droguri fie pentru că voiau să fie incluși într-un anumit grup, fie pentru că aveau probleme emoționale și nu știau cum să le depășească. In sute de cazuri, tinerii au apelat la Telefonul Copilului.

Organizația noastră pune la dispoziția copiilor numărul de telefon 116 111. Se bucură de confidențialitate și de dreptul de a fi anonimi, de aici și numărul foarte mare de apeluri pe care îl primim din partea lor, iar ceea ce ne solicită este consilierea psihologică. Sunt stări psihologice în care ei se află, precum anxietate, depresie, în unele cazuri vorbim și despre tentative de suicid, automutilare”, a precizat Cătălina Surcel, director executiv al Asociației Telefonul Copilului.

Medicii care au participat la ateliere le-au vorbit elevilor și despre „drogul violului”, care poate fi pus în băuturile tinerelor, de regulă, în cluburi sau la petreceri, de persoane rău-intenționate.

„Este o substanță psihoactivă, care provoacă relaxarea, pierderea cunoștiinței și chiar anestezierea persoanei de sex feminin, iar ulterior după episosul repectiv provoacă amnezia episodului” a explicat Liliana Dorobăț, medic specialist, Agenția Națională Antidrog.

Sunt și medicamente care pot fi procurate cu prescripție, dar sunt folosite în acest scop, spun specialiștii. Pentru a-i informa pe elevi, polițiștii și jandarmii au adus autospeciale și au organizat demonstrații cu câini.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE