Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul a aprobat a doua rectificare bugetară pozitivă din 2022. Ministerele care primesc bani în plus

Publicat de: Mirabela Vasile

Proiectele de ordonanţe de urgenţă privind rectificarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe acest an au fost aprobate, joi, de Executiv.

Nicolae Ciucă a declarat miercuri că este vorba despre o rectificare de aproximativ 500 de milioane de lei, prin care se are în vedere îndeplinirea angajamentelor în proiectele europene, asigurarea drepturilor salariale şi a ajutoarelor sociale, precum şi a fondurilor pentru compensarea efectelor secetei în agricultură, potrivit Agerpres.

Ce proiecte au fost aprobate de Executiv

În şedinţa de joi, Guvernul va aproba şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru completarea OG nr. 36/2006 privind unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei.

Proiectul vizează instituirea unui program de sprijin pentru unităţile administrativ-teritoriale la nivelul cărora sunt funcţionale sisteme de alimentare centralizată cu energie termică pe bază de cărbune, păcură sau biomasă, bugetul propus fiind de 250.000.000 de lei.

Printr-o altă ordonanţă de urgenţă, Executivul urmează să stabilească instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli care au înfiinţat culturi în toamna anului 2021 şi care au fost afectate de seceta pedologică.

Va fi aprobată, tot prin ordonanţă de urgenţă, modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, astfel încât elevilor care sunt şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu să li se asigure o sumă forfetară lunară pentru cheltuielile de transport. Aceasta se stabileşte în funcţie de distanţa dintre localitatea de domiciliu şi localitatea în care sunt şcolarizaţi, dus-întors, pe durata cursurilor şcolare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

Elevii beneficiază de plata în avans a sumei forfetare lunare. Suma forfetară este neimpozabilă şi nu este luată în considerare la calculul venitului mediu net lunar pe membru de familie, necesar pentru obţinerea bursei de studiu şi/sau a bursei de ajutor social.

Pe agenda reuniunii guvernamentale figurează şi un proiect de hotărâre privind aprobarea normelor metodologice privind evaluarea, contractarea, finanţarea şi monitorizarea programelor nucleu de cercetare-dezvoltare.

Executivul va discuta şi un memorandum având ca temă susţinerea de către Guvern a operatorilor din industria de procesare a sfeclei de zahăr.

Bugetele suplimentate la rectificare

-Ministerul Finanțelor +6,87 miliarde lei

-Ministerul Muncii +1,49 miliarde lei

-Ministerul Agriculturii +376 milioane lei

-Administrația Prezidențială +11,6 milioane lei

-SIE +6,1 milioane lei

-SPP +20,3 milioane lei

-TVR + 12 milioane lei

-Radio +12 milioane lei

Bugetele diminuate la rectificare

-Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – 3,8 miliarde lei

-Ministerul Sănătății – 1,06 miliarde lei

-Ministerul Meidului – 538 miliarde lei

-Senat – 4,7 miliarde lei

-Camera Deputaților – 11,1 miliarde lei

-SRI – 15,5 miliarde lei

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE