Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Surse: Acord în Coaliție pentru plafonarea prețului la energie la maximum 1,3 lei/kWh

Coaliția de guvernare a ajuns la o înțelegere cu privire la plafonarea și compensarea prețurilor la energie, spun surse politice.

Astfel, consumatorii casnici vor plăti 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh, 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh, 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh.

Prețurile la energie pentru IMM-uri vor fi la 1 leu/ kWh, la fel și pentru instituții publice, producători de medicamente, lăcașuri de cult.

Marii consumatori vor plăti un preț de 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus.

Ce spune Marcel Ciolacu despre plafonarea prețului la energie

Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că Guvernul va elabora o ordonanţă de urgenţă care să reglementeze aproximativ 80% din piaţa energiei, menţionând că în prezent nu există niciun producător care să producă la un preţ mai mare de 1,3 lei pe kwh.

„După ce vom închide acest capitol, pe urmă putem trece la construcţia bugetului pe anul viitor. Şi nu numai, chiar şi rectificare. Vom avea această discuţie aplicată. Noi avem un draft lucrat în acest moment, l-am mai avut în discuţie cu primul ministru, cum este şi normal. Nu am avut plăcerea să discut şi cu domnul ministru al Energiei – poate secretarul general al Guvernului a avut această plăcere, eu nu, nici nu ţin în mod deosebit – şi sper ca astăzi să închidem. Este vorba de o ordonanţă de urgenţă pe care urmează să o promoveze Guvernul cu modul de reglementare, aproximativ 80% din piaţă. Să existe un preţ maximal. Asta nu înseamnă că toată lumea va plăti acel preţ maximal. Rămân în continuare cele 0,68, 0,8, 1 la IMM-uri, industria alimentară.

În Parlament vom veni cu amendamentele pe Legea 119 cu cele promise: serviciile de utilităţi publice, companiile de apă, tramvaie, metrou. S-a uitat de biserici şi toate cultele religioase care îşi desfăşoară legal activitatea pe teritoriul României. Cei care au probleme medicale – şi pe propria declaraţie – să beneficieze… sunt aparatele de oxigen folosite, sunt cazuri speciale. Sau familiile cu mai mult de trei copii, familiile monoparentale, care la fel, prin o simplă declaraţie, să intre în aceste tarife reduse”, a spus liderul social democrat.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE