Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Record pe piața energiei. Preţul de referinţă din Europa a depăşit 1.000 de euro, prima oară în istorie

Publicat de: Mirabela Vasile

Un nou record a fost stabilit pe piața energiei.Preţul de referinţă al energiei din Europa a depăşit 1.000 de euro pentru prima dată în istorie, luni.

De altfel, tot în această zi prețul gazelor a bătut un nou record, în a cincea săptămână de creștere continuă.

Preţul energiei germane pentru anul 2023, punctul de referinţă european, a depăşit 1.000 de euro (993 de dolari) pentru prima dată în istorie pe măsură ce criza energetică din regiune se intensifică, potrivit Bloomberg.

Și prețul gazului a atins luni un nou record. Pe bursa din Amsterdam acesta a depășit 355 de euro pe MWh. Este a cincea săptămână consecutivă de creștere a prețului gazelor naturale și asta va duce, automat, la o creștere a facturilor.

Creșterea masivă vine ca urmare a reducerii furnizării de gaze rusești. La sfârșitul săptămânii trecute, în Germania și Franța au crescut prețurile cu 25%. Preţul energiei germane pentru 2023 a crescut cu până la 6,6%, ajungând la 1.050 de euro pe megawat-oră, la ora 10:19 la Berlin.

Austria cere ca preţul electricităţii să scadă

Cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut duminică Uniunii Europene „să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor", pentru a scădea facturile la curent, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Şeful guvernului de la Viena a afirmat că subiectul va fi discutat la o reuniune de urgenţă şi că ”preţul electricităţii trebuie să scadă”, iar preşedintele rus Vladimir Putin nu trebuie lăsat să decidă zilnic în locul europenilor.

„Trebuie să oprim această nebunie care loveşte în prezent pieţele de energie”, a arătat Nehammer într-un comunicat. El a apreciat că paşii în acest sens pot fi făcuţi doar în cadru european, nu la nivel naţional.

Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene, anunţase vineri că Cehia va convoca o reuniune de urgenţă a miniştrilor energiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE