Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Plafonarea prețului energiei, votată în Senat. Cine sunt beneficiarii măsurii

Senatul a aprobat Ordonanța care stabilește plafonarea prețului energiei electrice. Au fost 85 de voturi pentru, 35 de abțineri și niciunul împotrivă. Astfel, familiile cu cel puțin 3 copii la școală vor beneficia de preț plafonat pentru energie. În plus, facturile din această iarnă ar urma să fie calculate pe baza consumului raportat în fiecare lună, nu cel de anul trecut, cum era inițial prevăzut în Ordonanța care plafonează prețurile la energie.

Măsura este greu de aplicat

Senatorii au fost de acord să acorde prețuri plafonate tuturor gospodăriilor cu un consum lunar mai mare de 255 de kilowați oră. De exemplu, o persoană care consumă lunar 295 de kilowați oră va plăti 80 de bani pe kilowat oră pentru primii 255 de kilowați oră, iar pentru diferența de 40 de kilowați oră se va aplica prețul din contract.

Dacă modificările aduse în Senat Ordonanței care plafonează prețurile la energie vor trece și de votul final al Camerei Deputaților, familiile cu 3 copii sau mai mulți vor plăti un preț mai mic pentru fiecare kilowatt oră. 68 de bani vor plăti acele familii, doar dacă respectivii copii sunt înscriși într-o forma de învățământ de stat.

O măsură greu de aplicat, spun furnizorii de utilități din energie, care nu știu cum vor găsi aceste familii pe lista consumatorilor.

„Furnizorii nu au aceste date, furnizorii au date legate de consum si de adrese, punctul de consum. Noi va trebui cumva sa identificam cum îi găsim pe acesti oameni. Nu știm cum se va face identificarea”, a declarat Daniela Dărăban, director executiv ACUE.

Senatorii din Coaliția de guvernare au altă părere și motivează că există instituții care pot pune la dispoziție datele cerute de furnizori.

„Eu cred că se va găsi acea modalitate prin care vom putea face referire și la această situație unde sunt familii cu trei copii. Avem instituții, avem ANRE, avem ministerul unde categoric există date foarte clare”, a explicat Antal Lorant, senator UDMR.

Lista celor care beneficiază de energie la costuri plafonate

Ordonanța modificată a extins și lista celor care beneficiază de energie la costuri plafonate. Un ajutor mai ales pentru bolnavii care folosesc concentratoare de oxigen: aceștia vor plăti 68 de bani pe kilowatt oră.

„Prețul energiei pentru lăcașele de cult, pentru producătorii de medicamente, un lucru extrem de important, pentru că acolo, cum bine știți, marea majoritate a medicamentelor produse de industria românească a medicamentelor au prețuri plafonate de Ministerul Sănătății. Și nu în ultimul rând, am introdus și serviciile publice”, a explicat Daniel Zamfir, senator PSD.

Opoziția contestă în continuare măsurile aduse de Ordonanța care plafonează și compensează prețurile energiei.

„Noi nu considerăm că plafonarea este o soluție, nu considerăm că ce se propune acum sunt soluții adevărate, soluțiile corecte sunt cele pe care le-am propus de multa vreme”, a explicat Radu Mihail, liderul senatorilor USR.

„O soluție corectă și mai ușor de aplicat ar fi fost reducere de taxe, TVA și alte taxe plus acordarea de credit fiscal companiilor afectate de scumpiri ale prețului energiei pe o perioadă mai lungă de timp. Plus compensarea consumatorilor vulnerabili cu vouchere”, a declarat Cristian Bordei, senator USR.

După adoptarea modificărilor Ordonanței în Senat, proiectul merge la Camera Deputaților, care este for decizional.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE