Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vin vremuri grele pentru zona euro. Ce avertizează șefa Băncii Centrale Europene

Perspectivele economice și impactul asupra zonei euro nu sunt prea încurajatoare, din cauza războiului din Ucraina, a avertizat luni președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde. Este de așteptat ca activitatea economică să încetinească pe fondul crizei energetice și al inflației ridicate, a avertizat ea. O astfel de evoluție ar putea duce la scăderea cererii pe piața economică și ar spori incertitudinea.

Inflația, peste țintele BCE

”Consecințele economice (ale războiului- n.red) pentru zona euro au continuat să se manifeste de la ultima noastră întâlnire din iunie, iar perspectivele se întunecă. Inflația rămâne mult prea ridicată și este probabil să rămână peste ținta noastră pentru o perioadă îndelungată de timp.

În cadrul reuniunii noastre de la începutul acestei luni, Consiliul guvernatorilor a făcut un pas important pentru a anticipa tranziția de la nivelul actual al ratelor de politică monetară către niveluri care vor asigura revenirea în timp util a inflației la ținta noastră pe termen mediu de 2%”, spune Christine Lagarde.

Riscul de recesiune, cel mai ridicat de după iulie 2020

Totodată, riscul unei recesiuni în zona euro a atins cel mai ridicat nivel de după luna iulie 2020, pe fondul înmulţirii îngrijorărilor unei eventuale crize energetice la iarnă, care ar putea conduce la o diminuare a activităţii economice.

Economiştii estimează că există o probabilitate de 80% pentru două trimestre consecutive de contracţie economică, în creştere faţă de 60% în sondajul precedent.

Germania, cea mai mare economie a Europei şi cea mai expusă ţară la reducerea livrărilor de gaze, ar putea să se contracte încă din trimestrul al treilea.

Gospodăriile şi companiile din Europa se pregătesc pentru posibilitatea raţionalizării energiei după ce Rusia a redus livrările de gaze spre regiune şi în paralel se luptă cu o inflaţie record şi alte blocaje de aprovizionare. Sondajele privind activitatea în sectorul de business arată că aceasta a început să se contracte încă din luna iulie şi există puţine semnale de îmbunătăţire pe termen scurt.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE