Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Euro atinge un nou minim, prima oară în aproape 20 de ani. Moneda europeană a coborât sub 0,99 dolari

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Moneda europeană a scăzut luni sub 0,99 dolari, pentru prima dată în aproape 20 de ani, după ce Rusia a decis oprirea livrărilor de gaze prin Nord Stream 1, principala sa conductă spre Europa. Acest lucru a intensificat temerile în legătură cu modul în care vor evolua prețurile energiei și economiile.

Pe piața din Asia, moneda euro se tranzacționa la 0,9880 dolari, adică la cel mai scăzut nivel din anul 2002. De asemenea, lira sterlină se vindea cu 1,4445 dolari, cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani şi jumătate, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

De la introducerea sa în circulaţie în 1999, euro a petrecut foarte puţin timp sub nivelul de paritate cu dolarul. Ultima dată când a fost în această situaţie a fost între 1999 şi 2002, când a coborât până la un minim istoric de 0,82 dolari în luna octombrie 2000.

Cu toate acestea, moneda europeană este a doua cea mai căutată valută pe pieţele mondiale de schimb valutar. Tranzacţiile zilnice euro/dolar sunt cele mai mari de pe piaţa valutară globală, care are o valoare de 6.600 de miliarde de dolari pe zi.

Euro, în declin după ce Rusia a oprit livrările de gaze. Analist: „Aceste evoluţii au un impact negativ faţă de euro”

Rusia ar trebuit să reia sâmbătă livrarea de gaze prin conducta Nord Stream, însă nu a respectat acest termen limită, din cauza unor scurgeri de ulei depistate în timpul unor lucrări de întreținere la singura stație de comprimare aflată încă în funcțiune. Decizia Gazprom a coincis cu anunțul G7 referitor la un plan privind implementarea unui preț plafonat la nivel global pentru produsele petroliere din Rusia, un plafon ce ar urma să fie aplicat din luna decembrie.

În plus, Uniunea Europeană analizează mai mult opţiuni pentru impunerea unei limite de preţ la energie.

"Nu putem avea încredere în perspectivele pentru gazele naturale în Europa, iar aceste evoluţii au un impact negativ faţă de euro, regiunea fiind puternic dependentă de deciziile lui Vladimir Putin", a apreciat Osamu Takashima, analist la Citigroup Global Markets, potrivit sursei citate.

În Asia, monedele din Japonia, Australia şi China s-au depreciat faţă de dolar, pe fondul sporirii riscurilor geopolitice şi a efectelor încetinirii economiei globale.

Săptămâna aceasta vor avea loc mai reuniuni ale băncilor centrale, iar analiștii estimează o majorare a dobânzii de 75 puncte de bază în Europa şi de 50 puncte de bază în Australia. De asemenea, Rezerva Federală a SUA (Fed) ar putea crește dobânda cu 75 puncte de bază, după publicarea datelor privind evoluţia solidă a pieţei forţei de muncă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE