Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ajutoare pentru energie. UE ia în calcul un sprijin pentru producătorii de energie

Suedia acordă sprijin de urgență pentru producătorii de energie. Măsura s-ar putea extinde pentru toate statele member ale Uniunii, potrivit Financial Times. Decizia ar putea fi luată la finalul săptămânii viitoare, când este programtă o reuniune a miniștrilor Energiei din blocul comunitar. Jurnalistul Euronews, Gabriel Bălașu, a explicat ce presupune mai exact această măsură.

Gabriel Bălașu: „Suedia este prima țară membră din Uniunea Europeană care se pregătește pentru un sprijin financiar de urgență în cazul în care Rusia va opri livrările de gaze către Europa. Garanțiile cerute la bursă au generat o volatilitate a prețurilor la gaze și energie electrică. Asta înseamnă costuri suplimentare pentru livrarea de energie pentru consumatori. Potrivit Financial Times, scenariul va fi discutat săptămâna viitoare la o reuniune a miniștrilor energiei din statele membre ale Uniunii Europene. Este vorba despre o injecție de capital pentru a compensa lipsa de lichiditate a companiilor din energie, în special cele care folosesc gaze pentru a genera energie electrică.

Măsura ar veni după ce Rusia a declarat că nu va mai livra gaze prin conducta Nord Stream 1. Prețul gazelor s-a mai temperat în ultima săptămână, când a scăzut cu aproape 30%, dar rămâne la un maxim istoric, de 10 ori mai mare decât înainte de criza declanșată de războiul din Ucraina”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE