Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski cere UE restricții pentru turiștii ruși. ”Europa e un tărâm al valorilor, nu Disneyland pentru susţinătorii terorii”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a discutat cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre aplicarea unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Liderul de la Kiev ar vrea ca autoritățile de la Bruxelles să impună restricții privind vizele acordate turiștilor ruși pentru ca aceștia să nu se bucure de ospitalitatea europeană.

În discursul susținut duminică seara, Volodimir Zelenski a afirmat că a discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

”A fost, ca de obicei, o conversaţie semnificativă, foarte utilă despre toate aspectele relaţiilor noastre. Mi-am exprimat recunoştinţa pentru sprijinul deja oferit şi pentru eforturile de a limita excesul de profit al Rusiei din petrol şi gaze.

Am cerut accelerarea acordării ajutorului financiar către noi, Ucrainei. S-au discutat noi paşi de sancţionare. În special, consider că cel de-al optulea pachet de sancţiuni ar trebui să prevadă decizii de vize paneuropene privind cetăţenii ruşi, astfel încât niciunul dintre cei implicaţi în acest război să nu se poată bucura de ospitalitatea europeană.

Dacă cetăţenii Rusiei susţin teroarea împotriva Ucrainei, împotriva întregii Europe, dacă urmăresc în tăcere genocidul din Ucraina, nu ar trebui să poată folosi Europa pentru divertisment şi distracţie. Acesta este un lucru moral important. Europa este un tărâm al valorilor, nu Disneyland pentru susţinătorii terorii. Şi restricţiile privind vizele vor demonstra cu siguranţă acest lucru. Lumea liberă trebuie să cheme ruşii la acţiune - la acţiune împotriva celor care au început acest război", a declarat Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că poartă un război energetic şi a cerut mai multă unitate în Europa, transmite dpa.

„Rusia încearcă în aceste zile să crească şi mai mult presiunea energetică asupra Europei. Pomparea gazului prin Nord Stream a fost complet oprită. Rusia vrea să distrugă viaţa normală a fiecărui european, în toate ţările continentului nostru”, a spus Volodimir Zelenski în mesajul său video zilnic.

Președintele ucrainean spune că miza este de a slăbi şi intimida statele din Europa. Pe lângă tancuri şi rachete, Rusia foloseşte şi energia ca armă. În această iarnă, Rusia pregăteşte o "lovitură decisivă" în sectorul energetic. Doar o mai mare coeziune va ajuta la combaterea acestui plan, a adăugat Zelenski.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE