Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia acuză Europa pentru închiderea gazoductului Nord Stream 1. Sancțiunile UE împiedică lucrările de mentenanță

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Oficialii de la Kremlin i-au acuzat pe politicienii europeni c-ar fi vinovați de închiderea Nord Stream 1, una dintre principalele sale rute de aprovizionare cu gaz. Sancțiunile impuse Rusiei de către Bruxelles au împiedicat compania Gazprom să întrețină conducta.

Gazprom, societate controlată de statul rus, a anunțat vineri că principalul gazoduct către Germania va rămâne închis pe termen nelimitat, ceea ce a generat un șoc în rândul clienților care se așteptau să fie redeschis sâmbătă, după trei zile de lucrări de mentenanță, transmite agenția Reuters.

Anunțul făcut de Moscova a venit, la scurt timp, după un acord încheiat de statele bogate, în frunte cu SUA, pentru a găsi modalități de a limita prețurile plătit pentru exporturile de petrol rusesc și a stârnit temeri că unele țări din Europa ar fi forțate să raționalizeze energia.

"Dacă europenii iau o decizie absolut absurdă de a refuza să întrețină echipamentele lor, sau mai degrabă echipamentele care aparţin Gazprom, dar pe care sunt obligaţi prin contract să le deservească, nu este vina Gazprom

Este vina acelor politicieni care au luat decizii privind sancţiunile", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat, conform agenţiei de presă Interfax.

Reprezentanții Gazprom au anunțat vineri că nu mai pot oferi un termen privind reluarea livrărilor, după ce a fost descoperită o scurgere de petrol, din cauza căreia o turbină a conductei nu a mai funcționat în siguranță.

Vicepremierul Alexander Novak a precizat la televiziunea de stat rusă că, pentru ca echipamentul să funcționeze în continuare, Siemens Energy trebuie să îndeplinească termeni din contract ce fac referire la întreținerea turbinei.

"Toţi termenii contractului de reparaţii au fost complet încălcaţi, condiţiile de transport al acestui echipament au fost încălcate.

"Mai mult, au fost introduse sancţiuni - atât din partea Canadei, cât şi din partea Uniunii Europene - asupra echipamentelor respective, prin urmare, acestea trebuie să fie aduse în conformitate cu termenii contractuali pentru ca acest echipament să continue cu adevărat să funcţioneze”, a declarat Novak, conform agenției Interfax.

În schimb, compania Siemens Energy a precizat că nu a fost însărcinată să execute lucrările, însă este disponibilă să facă acest lucru.

Deocamdată, nici Dmitri Peskov și nici Alexander Novak nu a făcut declarații despre momentul în care Gazprom ar putea relua livrările de gaze către Europa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE