Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce modificări vrea să aducă Coaliția Ordonanței care plafonează prețurile la energie

Publicat de: Euronews

Modificări de impact pe care Coaliția vrea să le aducă Ordonanței care plafonează prețurile la energie. Indiferent de consumul total de curent electric, toți românii vor plăti un preț plafonat la 80 de bani pe kilowat pentru primii 255 de kilowați pe care îi consumă.

Principala schimbare pe care o discută senatorii din comisiile de energie și economică este ca fiecare dintre noi să plătim un preț plafonat, raportat la consumul real, cel de anul acesta.

Amintim că este vorba de Ordonanța pe energie, pe care Guvernul a adoptat-o la finalul verii și care a intrat în vigoare pe 1 septembrie, raportat la consumul de anul trecut. Așadar, comisiile reunite într-o ședință comună discută acum rectificarea acestei situații.

Sunt vizate și bisericile și companiile de utilitate publică

Între schimbările pe care le propune Coaliția de la guvernare este ca bolnavii care folosesc aparate ce necesită curent electric, cum ar fi concentratoarele de oxigen, să plătească un preț plafonat de 68 de bani la fiecare kilowat pentru întreg consumul. Pentru 85% din consum, Coaliția propune un preț de un leu pe kilowat pentru companiile de utilitate publică, apă, canalizare, transport public. Și același preț de un un leu pe kilowat pentru tot consumul ar urma să îl plătească producătorii de medicamente. Și bisericile sunt luate în discuție de comisiile de specialitate. Acestea ar trebui să plătească pentru 85% din consum un preț plafonat la un leu pe kilowat.

Ordonanța pe energie a intrat în vigoare pe 1 septembrie și rămâne valabilă până la finalul lui august 2023 și principala modificare care a fost introdusă deja este supraimpozitarea veniturilor suplimentare pe întreg lanțul de producție de energie electrică, de la producători până la furnizori și traideri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE