Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce soluții au găsit hipermarketurile pentru reducerea costurilor cu energia

Marile lanțuri de hipermarketuri din România caută soluții pentru reducerea costurilor cu energia electrică. Unul dintre hipermarketuri a luat decizia de a scurta orarul de funcționare.

Asociația Marilor Retaileri din România solicită Guvernului să găsească o soluție pentru oferte rezonabile pentru prețul energiei. Pe de altă parte, unii producători din industria alimentară avertizează că obsesia costurilor mari cu energia ar putea afecta siguranța alimentară.

Asociația Marilor Retaileri din România susține că deciziile de optimizare a costurilor nu vor fi luate la nivelul grupului. Fiecare lanț de magazine își poate stabili strategia. Pe lângă reconfigurarea spațiului și reevaluarea iluminatului, reducerea programului de funcționare poate fi o soluție la nivel zonal.

Fiecare retailer poate decide dacă reduce programul sau iluminatul

"În anumite zone geografice, poate, nu neapărat la nivelul unei întregi rețele, dacă se ajunge la concluzia că traficul de consumatori este mai scăzut într-o anumită perioadă, atunci și aceasta poate fi una din variante, însă vreau să subliniez că deciziile vor fi luate la nivelul fiecărui retailer, fiecărei rețele comerciale", spune George Bădescu, președinte al Asociației Marilor Retaileri din România.

Producătorii de alimente spun că, indiferent de costuri, magazinele trebuie să asigure condiții optime pentru depozitarea produselor perisabile.

"Scurtăm programul. Așa și? Ce facem cu marii consumatori de energie, acele depozite de frig și congelate? Le oprim și pe ele? Logistica magazinului este mare consumatoare de energie electrică", precizează Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale din Industria Laptelui.

Cum își propun retailerii să consume mai puțină energie

Pe lanțul de frig, unde produsele sunt păstrate la temperaturi scăzute, consumul de energie este ridicat, iar opțiunile sunt limitate.

"Poate prin relocări în interiorul magazinului ar putea să se eficientizeze consumul de energie", a mai spus George Bădescu.

 "Au crescut costurile pe filieră, indiferent că este producător sau comerciant, dar să nu lăsăm ștacheta jos. Să nu lăsăm garda jos din punct de vedere al siguranței alimentare", mai arată Dorin Cojocaru.

Marile hypermarketuri cer susținerea Guvernului

Marii retaileri cer susținere din partea Guvernului pentru a benefiia de oferte echilibrate la energie.

"Nu vrem să transmitem mesaje care ar putea alimenta o anumită stare de îngrijorare crescută. Acesta este motivul principal pentru care găsirea unor oferte sau unor metode prin care să zicem ofertele acestea de consum de energie să fie echilibrate și poate să nu producă un vârf de sarcină sau o evoluție a consumului de energie care ar crea un risc pentru care magazinele să nu mai fie operaționale parțial sau total", a conchis George Bădescu.

Marii retalieri căută deja soluții pentru a obține surse alternative de energie, dar susțin că ele vor fi implementate cel mai devreme la mijlocul anulu

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE