Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un proiect de lege, care crește pedepsele cu închisoarea pentru consumatorii și traficanții de droguri, adoptat de Senat

Publicat de: Euronews

Un proiect de lege, care crește pedepsele cu închisoarea atât pentru consumatorii de droguri, cât și pentru traficanți, a fost adoptat de Senat.

Pedeapsa cu închisoarea ar putea crește de la între doi și șapte ani la între trei și 10 ani

Pedeapsa cu închisoarea ar putea crește de la între doi și șapte ani la între trei și 10 ani, pentru vânzarea de droguri de risc. În timp ce, pedeapsa cu închisoarea pentru droguri de mare risc ar putea fi de la între șapte și 15 ani, față de între cinci și 12 ani, cum este în prezent.

Mai mult, se mărește și pedeapsa pentru deținerea de droguri de risc, de la între trei luni și doi ani sau amendă între unu și cinci ani de închisoare. În cazul drogurilor de mare risc, pedeapsa poate crește de la între șase luni și trei ani la între doi și șapte ani de închisoare. Proiectul a fost inițiat de 16 deputați PNL și are ca scop prevenirea și combaterea traficului și consumului de stupefiante.

Agenția Națională Antidrog susține că nu a fost consultată pentru inițierea proiectului

Agenția Națională Antidrog a transmis, pentru Euronews, că nu a fost consultată pentru inițierea acestui proiect. Și unii psihiatri specializați în adicții susțin că măsura nu i-ar determina pe tineri să renunțe la consum.

„Această idee a apărut într-o seară, când, privind pe un post de știri, am văzut cum se relata de la fața locului, a unui accident, în care un cetățean, care consumase droguri, accidentase mortal o mamă împreună cu fetița, un lucru tragic, și văd că foarte mult se pune accent acum pe consumatorii de droguri, dar pe victimele lor cam puțin. Cred că acel moment a fost unul care mi-a provocat o determinare în a acționa în acest sens și în a discuta cu colegii mei, considerând faptul că de foarte multe ori se trece foarte ușor peste aceste consumuri, pentru că ele nu sunt foarte la vedere și atunci am discutat cu lucrători din Ministerul de Interne și mi-au spus că în urma filtrelor, a controalelor, care au loc la conducătorii auto, s-a depistat că dintre cei care consumă substanțe interzise, cei care consumă droguri, se apropie de jumătate. Pentru mine a fost zguduitor. Cred că acest lucru reprezintă un pericol și pentru sănătatea tinerilor și pentru atitudinea lor, dar mai ales pentru persoane nevinovate care pot cădea victima acestora”, a explicat deputatul Laurenţiu-Dan Leoreanu, la Euronews Romania.

Pe de altă parte, Alina Dumitriu, directorul executiv al Asociației „Sens Pozitiv, nu consideră că pedeapsa cu închisoarea va rezolva problema consumului de droguri”.

„Eu nu cred, în niciun caz, că pedeapsa cu închisoarea va rezolva această problemă, a consumului de droguri, și avem exemple de bună practică. Sunt țări în care s-au redus de tot pedepsele, de exemplu Portugalia. Pot consumatorii să aibă 10 doze din orice substanță la ei, fără să fie incriminați în vreun fel”, a mai declarat Alina Dumitriu, directorul executiv al Asociației „Sens Pozitiv”, asociație care acordă asistență logistică și psihologică persoanelor dependente de droguri.

Pot fi făcute amendamente

Acesta a mai adăugat că „proiectul de lege va intra în dezbatere în Camera Deputaților, care este și cameră decizională și pot fi făcute amendamente, astfel încât să avem un proiect de lege cât mai bună, care să și descurajeze, care să aduca un plus în legislație”.

„Chiar zilele trecute am avut discuții și la nivelul cetățenilor și foarte mulți dintre ei agreează acest lucru, dar și cu specialiști din domenii. În momentul de față nu avem un act normativ, ci un proiect care va intra în dezbatere în camera decizională”, a mai spus deputatul.

Întrebat dacă specialiștii în adicții au fost consultați, deputatul a spus că „a trecut o perioadă foarte lungă de timp și nu a văzut propuneri constructive sau măsuri prin care să se vadă că atât traficul, dar și consumul de droguri, s-a diminuat”.

„Pe acești specialiști îi oprește cineva să vină cu propuneri? A trecut o perioadă foarte lungă de timp și nu a văzut propuneri constructive sau măsuri prin care să se vadă că atât traficul, dar și consumul de droguri, s-a diminuat”, a conchis deputatul, la Euronews Romania.

Consumul de substanțe interzise a crescut semnificativ, în România

În ultimii ani, consumul de substanțe interzise a crescut semnificativ, în România. Potrivit unui raport European, peste un milion de români consumă ocazional droguri, iar unul din patru bucureșteni, cu vârste între 12 și 65 de ani, a încercat măcar o dată substanțe ilegale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE