Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fentanilul, drogul care ucide zeci de mii de americani. Cât de mare este pericolul să afecteze și Europa

În timp ce fentanilul, un opioid sintetic puternic, continuă să facă ravagii în SUA, piața europeană a drogurilor ilegale a rămas cumva ferită de acest opioid sintetic mortal.

Deși piața drogurilor este diferită în Europa față de cea din America, experții atrag atenția că, în viitor, am putea să ne confruntăm cu o creștere a traficului de opioide sintetice pe continent.

În Tenderloin din San Francisco, cartierul din centrul orașului, cunoscut în mod infam pentru numărul mare de persoane fără adăpost, criminalitate și abuz de droguri, consumatorii de fentanil sunt împrăștiați pe străzi, cu trupurile amorțite căzute pe băncile din parcuri și pe trotuare.

Acestea sunt imaginile pe care activistul Darren Stallcup, care a trăit toată viața în Tenderloin, le postează des pe Twitter.

Fentanilul ucide americanii într-un ritm alarmant. Între ianuarie și martie 2023, 200 de persoane au murit de supradoză în Tenderloin, 159 de decese fiind cauzate de fentanil - mai multe decât în aceeași perioadă a anului precedent. La nivel național, numărul americanilor care mor din cauza supradozelor de droguri a crescut de la peste 70.000 în 2019 și peste 100.000 în 2021. Cele mai multe dintre aceste decese sunt din cauza consumului de fentanil.

Stallcup a declarat pentru Euronews că a văzut atât de mulți oameni murind de supradoză pe străzile din cartierul său încât se simte "absolut traumatizat".

Când activistul în vârstă de 25 de ani a călătorit recent la Londra pentru o vacanță, a spus că s-a simțit revigorat. Nimeni nu murea din cauza fentanilului pe străzile capitalei europene, nimeni nu folosea drogul la vedere.

Cel mai important lucru este să ne asigurăm că fentanilul nu ajunge în Marea Britanie și în Europa.

-Darren Stallcup

Dar s-a constatat deja că fentanilul circulă în Europa.

În decembrie 2016, un băiat de 18 ani a murit după ce a cumpărat ceea ce credea că este o pastilă de morfină la un târg de distracții din Cannes. El a murit de supradoză mai târziu, în aceeași seară, după ce a consumat pastila care conținea fentanil.

Câteva miligrame pot fi letale. Fentanilul este similar cu morfina, dar este de 50 până la 100 de ori mai puternic.

Fentanilul ucide și în Europa

Tragedii similare cu cea a tânărului de 18 ani din Cannes sunt frecvente în SUA, unde puternicul analgezic opioid sintetic a ucis zeci de mii de americani în ultimii ani, devenind cel mai letal medicament din istoria țării. Dar sunt neobișnuite în Europa, un continent care a rămas în mare măsură ferit de răspândirea drogului.

Se estimează că în 2020 au existat 5.800 de decese cauzate de supradoze în UE, potrivit Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT). Opioidele au fost prezente în trei sferturi dintre aceste decese, în timp ce fentanilul a reprezentat "probabil câteva sute", a spus directorul științific al OEDT, Paul Griffiths.

Prin comparație, în același an, SUA au raportat 53.480 de decese cauzate de fentanil.

Fentanilul, folosit ca analgezic în SUA

În SUA, fentanilul obișnuia să fie disponibil pe bază de prescripție medicală ca analgezic. Mii de oameni au devenit dependenți de el după ce medicii le-au prescris medicamentul începând cu anii 1990.

Când autoritățile țării au realizat gravitatea situației, era deja prea târziu. Deși companiile farmaceutice au încetat să mai producă și să vândă fentanil, bandele criminale au început să producă drogul în țări precum China și Mexic.

Din cauza ușurinței cu care poate fi produs, fentanilul este adesea amestecat de către traficanții de droguri cu alte droguri precum heroina, cocaina, metamfetamina și MDMA. Aceasta înseamnă că, adesea, consumatorii de droguri ajung să ia fentanil fără să știe că fac acest lucru.

Potrivit unei analize recente realizate de Washington Post, fentanilul este principala cauză de deces în rândul americanilor cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani.

O epidemie de fentanil în Estonia

La începutul anilor 2000, Estonia s-a confruntat cu o lipsă de heroină care a dus la o creștere bruscă a consumului de fentanil, drogul sintetic devenind rapid cel mai utilizat opioid în rândul dependenților.

Timp de aproape două decenii, țara baltică s-a luptat cu o epidemie de fentanil, până când poliția a blocat aprovizionarea în 2017 prin închiderea unui laborator clandestin, iar fentanilul a părut în sfârșit să dispară din Estonia.

Potrivit cifrelor estimate de OEDT, aproximativ 1.600 de persoane au murit din cauza supradozelor în Estonia între 2001 și 2020, majoritatea din cauza utilizării fentanilului și a altor opioide sintetice.

Situația din Estonia ar trebui să fie un avertisment pentru prezent, mai ales că o lipsă de opioide ar putea lovi în curând continentul. În Afganistan, de unde provine cea mai mare parte a aprovizionării cu heroină a Europei, talibanii au impus în aprilie 2022 o interdicție privind cultivarea macului, al cărei impact se va resimți probabil pe continent anul viitor, întrucât recolta de anul trecut a fost exceptată de la interdicție.

Aproape tot opiul din Afganistan este recoltat între lunile aprilie și iulie, iar de la recoltare până la comercializarea heroinei trece aproximativ un an până la un an și jumătate, potrivit estimărilor din 2022 date de Biroului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

Opioidele prescrise sunt rareori administrate pacienților în Europa, deși consumul de fentanil prescris a crescut de la 1,66 la 2,77 DDD/1000 locuitori/zi în Spania între 2010 și 2021, potrivit agenției spaniole pentru medicamente.

Piața ilegală a drogurilor este, de asemenea, diferită în Europa.

"Terenul (n. red. în SUA) a fost pregătit pentru piața ilicită a drogurilor, iar apoi ați avut unele organizații mexicane de trafic de droguri care au intrat în producția de fentanil din cauza avantajelor legate de acesta.

S-ar putea ca în viitor să existe posibilitatea de a vedea mai multe opioide sintetice pe piețele europene de droguri ilicite", a spus Griffiths.

Opioidele sintetice precum fentanilul sunt ușor de produs și sunt foarte profitabile.

"Există o mulțime de motive pentru care acestea ar putea fi atractive pentru grupurile de crimă organizată și pentru bande, dacă ar exista o piață suficientă, dacă dinamica pieței s-ar schimba", a atras atenția Griffiths.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE