Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea unui consumator: ”Am încercat absolut toate drogurile. Ce știam eu la 13 ani despre așa ceva? Nu știam nimic"

România are prea puține centre de dezintoxicare și toate sunt private. Singurele centre de stat care îi pot interna pe o perioadă mai lungă pe cei care se luptă cu dependența de droguri sunt Spitalul Alexandru Obregia din Capitală și Institutul de Psihiatrie Socola din Iași. În aceste condiții, recuperarea totală după o experiență cu stupefiantele poate fi greu de realizat. De aceea medicii recomandă ca în spitalele de psihiatrie să existe zone speciale dedicate toxicomanilor. 

Povestea unui consumator

”Am încercat absolut toate drogurile. Ce știam eu la 13 ani despre așa ceva? Nu știam nimic,” a spus un bărbat.

Bărbatul își spune povestea sub anonimat. Are 38 de ani și este consumator din copilărie când anturajul l-a împins să încerce drogurile. 

”Acest parcurs a început la vârsta de 13 ani. După o partidă de fotbal, un vecin, mă odihneam cu el pe gard, și-a aprins o țigară. Am fumat cu el două țigări și am dormit două zile. Când m-am trezit, după două zile, imediat l-am căutat să mai cumpăr. Dacă nu mă anturam cu vecinul acesta pe gard, nu se întâmplau toate astea, dau vina pe anturaj sută la sută,” a spus bărbatul.

Timp de trei ani a consumat doar heroină, iar la vârsta de 16 ani, a început să consume și cocaină. A făcut crize de supradoză de cinci ori.

”Când au încercat părinții prima oară, ei neștiind cu ce se mănâncă, să spun așa, drogul acesta. Au încercat să mă închidă în casă fără nimic, fără nici măcar țigări, să nu mai spun de metadonă, care se folosește pentru, e un substitut al heroinei. Și îmi era foarte rău. Foarte, foarte, foarte rău și cred că atunci a fost cel mai greu moment. Să facă statul ceva pentru noi să ne ajute într-un fel? Sunt doar două centre de metadonă pe care le știu, care sunt fără plată, unde am și intrat. Ar trebui să facă mult mai multe pentru noi. Eu mă consider o victimă. Ce știam eu la 13 ani despre așa ceva? Nu știam nimic,” a spus bărbatul.

Pacienții dependenți de droguri ajung în secțiile Spitalului Obregia de bună voie sau aduși de ambulanțe și polițiști. Medicii încearcă să îi ajute pe acești oameni, însă puterile lor sunt limitate. Statul nu are centre de dezintoxicare, iar persoanele dependente riscă să se întoarcă rapid la starea inițială.

”Nu cred că, creșterea pedepselor poate fi o soluție pentru toate aceste cazuri. De aceea cred că mai degrabă pe partea medicală am putea să îi ajutăm. Ar trebui spitalele de psihiatrie sau măcar o parte dintre ele să aibă o zonă dedicată toxicomanilor. Asistarea toxicomanului în ambulator, ca într-o clinică, cu psihoterapie, psihiatru, psihoterapeut și să fie, sigur mai multe centre de postcura, centre de postcura unde să participe cumva și statul,” a spus dr. Andreea Ștefanache, medic primar psihiatru, Spitalul Clinic de Psihiatrie “Prof. Dr. Al. Obregia”, Secția XVI.

Drogurile sunt mai puternice, iar dependența se instalează mai ușor

”Rezolvarea problemei dependenței ține de Ministerul Sănătății este o problemă de sănătate publică până la urmă, aceasta problemă a drogurilor este și o problemă locală dacă mă întrebați pe mine, însă vă pot spune că în toate județele din România există centre ale ANA unde cei care doresc să primească primul ajutor specializat o pot face,” a explicat  Ramona Dabija, comisar șef Agenția Antidrog.

Majoritatea adicțiilor încep în adolescență. Cazurile cele mai grave de copii și adolescenți care au consumat droguri ajung și la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași, unde există un compartiment de neuropsihiatrie infantilă.  

”Trebuie să fie atenți la cum se comportă aceștia, cum se poartă. Dacă au un nivel crescut de iritabilitate, de agresivitate, de irascibilitate. Ei tind să se ascundă mai mult de ei, să nu mai fie la fel de sincer, să aibă un comportament de opoziție față de aceștia. Avem anumite fluctuații ale greutății corporale. Avem schimbări sau modificări în aspectul persoanei,” a declarat Bianca Oroian, medic psihiatru la Institutul de Psihiatrie Socola Iași

”Dependența din păcate se instalează foarte rapid pentru că acum nu mai vorbim de droguri ușoare, vorbim de droguri care sunt puternice. Canabisul care este cel mai uzitat drog în zona liceală, în zona colegiilor, în segmentul clasa 9 - clasa 12, are o concentrație foarte mare de tetrahidrocanabinol, acea substanță activă care practic lovește creierul și instalează dependența în mod rapid,” a explicat Cătălin Țone, expert antidrog.

În București, în documentele oficiale, minorii se pot duce la Spitalul Grigore Alexandrescu sau Alexandru Obregia, iar adolescenții la Sfântul Stelian. Pentru adulți, mai există și Spitalul Floreasca, iar restul centrelor sunt ambulatorii, adică pacientul poate să rămână internat cel mult 24 de ore.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE