Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comisia Europeană alocă 1,23 miliarde de euro pentru a combate "epidemia tăcută" a sănătății mintale

Nu mai puțin de 1,23 de miliarde de euro vor fi alocați proiectelor de protejare a sănătății mintale în Uniunea Europeană și va pune sanatatea mintală printre prioritățile politicii de sănătate, potrivit Reuters.

”Astăzi marchează un nou început pentru o abordare cuprinzătoare, orientată spre prevenire şi cu o abordare a mai multor părţi interesate de sănătatea mintală la nivelul UE”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul UE pentru sănătate şi siguranţă alimentară, într-un comunicat.

Comisia Europeană consideră că problemele de sănătate mintală au afectat aproape 84 de milioane de oameni înainte de pandemia de Covid-19, cu un cost economic de aproximativ 600 de miliarde de euro pe an, sau 4% din PIB-ul blocului.

Fenomenul a luat amploare odată cu pandemia, războiul din UCraina, creșterea excesivă a prețurilor din cauza inflației și teama de schimbările climatice.

Uniunea Europeană vrea să prioritizeze prevenirea adecvată şi eficientă, accesul la îngrijire şi tratament de sănătate mintală de înaltă calitate şi la preţuri accesibile şi reintegrarea în societate după recuperare.

Printre iniţiativele sale, se numără și atenția pentru protecţia copiilor, inclusiv împotriva impactului reţelelor sociale, va desfăşura campanii pentru sănătatea mintală la locul de muncă, va lansa o iniţiativă privind prevenirea depresiei şi a sinuciderii în Europa, va crea un Cod european pentru sănătatea mintală şi va oferi sprijin direcţionat persoanelor în vârstă, migranţilor şi populaţiilor refugiate.

Factorii care influențează sănătatea mintală

Sunt numeroși factori care pot influența sănătatea mintală. Printre aceștia se numără predispoziția genetică, experiențele neplăcute din copilărie, contextul socioeconomic, afecțiunile medicale cronice sau abuzul de alcool sau droguri, se arată într-un raport făcut public de Comisia Europeană.

Politicile din domenii precum educația, ocuparea forței de muncă sau protecția socială pot avea un impact pozitiv asupra sănătății noastre mintale și a stării noastre de bine și pot susține reziliența în materie de sănătate mintală, în special atunci când beneficiem de ele la începutul vieții.

Această complexitate trebuie luată în considerare în cazul elaborării unei abordări cuprinzătoare a sănătății mintale și al intervențiilor pentru atenuarea provocărilor în materie de sănătate mintală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE