Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Elon Musk se așteaptă ca Neuralink să facă primul implant de cipuri în creierul uman până la finalul acestui an

Prezent în Franța, la evenimentul Viva Tech, de pe 16 iunie, miliardarul Elon Musk a declarat că este convins că primul implant de cipuri în creierul uman va avea loc până la finalul acestui an. Compania sa, Neuralink, a primit aprobarea autorităților americane, după cum spunea Musk luna trecută, informație confirmată ulterior de FDA (Food Drug Agency).

"Aprobarea reprezintă un prim pas important care va permite, într-o zi, ca tehnologia noastră să ajute mulți oameni", a precizat compania, pe Twitter.

Primul implant de cipuri în creierul uman, făcut de Neuralink, ar urma să fie transmis LIVE

Antreprenorul american afirmă că start-up-ul său de neuroștiință, care a fost fondat în 2016, ar urma să implanteze microcipuri unui pacient care suferă de tetraplegie sau paraplegie, iar intervenția va putea fi transmisă online. Elon Musk a prezis, încă din 2019, că Neuralink va începe testele pe oameni.

"Se pare că primul caz va fi pe finalul acestui an", a precizat Musk.

Neuralink, care a precizat, la finele anului trecut, că va începe testele pe oameni, a dezvoltat un dispozitiv de mărimea unei monede, numit "The Link", care funcționează wireless și care poate fi încărcat prin inducție wireless. Acesta ar urma să fie implantat în creierul uman și ar permite controlarea, cu puterea gândului, a unor activități precum mișcarea mouse-ului calculatoarelor, sau controlul membrelor robotizate implantate. Dispozitivul ar urma să funcționeze prin intermediul unei aplicații, cu ajutorul bluetooth.

Dispozitivul are 3072 de electrozi, care acționează pe o matrice de 96 de fire și înregistrează activitatea electrică a neuonilor. Cercetările și experimentele anterioare au demonstrat că ar fi suficienți doar 256 de electrozi pentru a putea face activități precum controlul unui mouse sau pentru a controla membrele.

Un robot ar urma să facă intervenția chirurgicală, având în vedere că este necesară o precizie la nivel de microni, așa cum susține Neuralink.

Implantul de cipuri în creierul uman ar putea fi utilizat la scară largă dacă testele vor avea succes

Dacă Neuralink poate dovedi că dispozitivul este sigur pentru oameni, va dura totuși câțiva ani, sau chiar mai bine de un deceniu pentru utilizarea comercială a acestuia la scară largă, conform Reuters, care citează declarațiile unor experți.

Compania lui Elon Musk nu este prima astfel de companie specializată pe intervențiile chirurgicale în ceea ce privește neuroștiința. Prima a fost Synchron, un start-up susținut de Bill Gates și Jeff Bezos, iar testele clinice pe oameni au început în 2022. Spre deosebire de Neuralink, Synchron nu folosește intervenția invazivă asupra creierului. În schimb, tehnologia propusă de Synchron presupune ca electrozii și senzorii de stimulare să ajungă în creier prin intermediul vaselor de sânge, după cum a afirmat Tom Oxley, președintele companiei.

Nici metoda folosită de compania lui Elon Musk nu este una nouă. Ea a mai fost utilizată de alte companii.

Pe finalul anului 2022, FDA nu a aprobat o primă solicitare a Neuralink pentru începerea testelor, din cauza mai multor îngrijorări privind riscurile de siguranță. Printre problemele discutabile au fost și bateria de litiu a dispozitivului, posibilitatea ca firele să se deplaseze prin creier, sau posibilitatea legată de extragerea dispozitivului, în siguranță, fără a afecta țesutul cerebral.

Neuralink, compania lui Elon Musk, a făcut experimente pe animale

Între timp, Neuralink se confruntă cu unele controale federale în ceea ce privește experimentele pe care compania le-a făcut pe animale, conform publicației SCMP. În 2022, angajați ai companiei au declarat că, din cauza presiunilor făcute de Musk, Neuralink face lucrurile în grabă și greșește intervențiile chirurgicale la maimuțe, porci și oi, ceea ce a dus la mai multe decese.

A existat un caz, în 2021, când compania a implantat dispozitivul de dimensiunea greșită în creierul a 25 de porci dintr-un număr de 60. Astfel, toți porcii au fost uciși. Iar angajații suțin că această eroare putea fi ușor evitată dacă exista o pregătire mai bună.

Totodată, Departamentul de Transport din SUA investighează dacă Neuralink a transportat legal agenți patogeni periculoși pe cipuri îndepărtate din creierul maimuțelor, fără a fi luate măsuri adecvate.

Pe lângă aceste probleme, există și altele cu care se confruntă compania lui Elon Musk.

Neuralink este evaluată acum la cinci miliarde de dolari, după ce, în urmă cu doi ani, valoarea sa era de două miliarde de dolari, conform Reuters.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE