Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski merge în SUA cu speranţa că Ucraina va primi noi fonduri pentru a continua războiul

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ajuns luni la Washington, unde speră să obţină deblocarea unei asistenţe financiare esenţiale, dar extrem de dezbătute în Congresul american, pentru ţara sa, aflată în război cu Rusia, relatează AFP.

Statele Unite sunt cel mai important susţinător al Kievului, dar promisiunea preşedintelui Joe Biden de a continua să ajute financiar Ucraina pare să întâmpine provocări serioase.

Săptămâna trecută, Congresul american nu a reuşit să adopte un pachet în valoare de peste 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, iar Volodimir Zelenski speră ca prin vizita sa să sporească presiunea asupra Washingtonului în această privinţă.

Şeful statului ucrainean va rosti un discurs în faţa unei universităţi din Washington DC, luni la prânz, alături de secretarul american al apărării Lloyd Austin, însă marţi va fi ziua crucială a vizitei sale în SUA.

Zelenski va merge în Congresul SUA

La începutul dimineţii, Zelenski se va deplasa la Congres, care a alocat peste 110 miliarde de dolari de la începerea invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie 2022, dar nu a votat pentru noul pachet de asistenţă.

El va fi primit la ora locală 09:00 (14:00 GMT) de liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, şi de cel al senatorilor republicani, Mitch McConnell, doi partizani ai ajutorului pentru Ucraina.

După un discurs în faţa senatorilor, Zelenski se va întâlni cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson. Acesta din urmă s-a declarat în principiu pentru alocarea de noi fonduri pentru Kiev, însă trebuie să convingă şi facţiunea republicană care îl susţine pe fostul preşedinte Donald Trump.

La finalul discuţiilor din legislativul SUA, Volodimir Zelenski se va deplasa la Casa Albă, unde va avea o întrevedere cu omologul său american, Joe Biden.

''Cei doi lideri vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei şi importanţa vitală a continuării sprijinului SUA în acest moment critic'', a afirmat Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a preşedintelui Joe Biden.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE