Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kuleba vorbește despre "consecințe devastatoare" dacă Ucraina nu intră în UE. Toate rachetele lansate de Rusia în ultima noapte au fost distruse

La finalul acestei săptămâni are loc summitul Uniunii Europene, în care se discută din nou problema accederii Ucrainei în comunitatea europeană. Liderii UE sunt așteptați să dea undă verde, însă mai există probeme, precum opoziția premierului maghiar Viktor Orban.

Acesta a discutat față în față cu președintele Ucrainei, în timp ce aceștia se aflau în Argentina, cu prilejul preluării președinției de către Javier Milei. Zelenski susține că discuțiile "au fost cât se poate de sincere și, evident, a fost vorba despre afacerile noastre europene".

Kuleba spune că refuzul acceptării Ucrainei în UE ar avea "consecințe devastatoare"

Ulterior, ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, susține că un răspuns negativ în ceea ce privește aderarea ar fi "devastator pentru Ucraina și UE".

"Nu-mi pot imagina și nici măcar nu vreau să vorbesc despre consecințele devastatoare care vor avea loc dacă Consiliul European nu va lua această decizie", a spus Kuleba.

Viktor Orban a declarat că va bloca acordarea de mai mult sprijin financiar UE pentru Kiev și se opune intrării Ucrainei în blocul comunitar.

Pe 12 decembrie, Zelenski are o întâlnire cu Joe Biden, în SUA, în timpul căreia va discuta și despre sprijinul pe care americanii trebuie să continue să-l aloce Ucrainei.

Între timp, rușii continuă atacurile asupra Ucrainei. În ultima noapte, asupra Kievului au fost aruncate mai întâi rachete-momeală, iar apoi opt rachete balistice și 18 drone. Ministerul ucrainean al Apărării susține că le-a doborât pe toate. Patru persoane au fost rănite de resturi.

Rușii atacă însă în mai multe sectoare de pe linia frontului și presează mult în direcția localităților Avdiivka și Mariinka, pentru a-și asigura controlul asupra regiunii Donețk.

Ministerul britanic al Apărării spune că aici se duc cam 40% din lupte și sunt cele mai dure. Interesant este că rușii mai schimbă tactica și au apelat la atacuri de infanterie ale unității Storm-Z.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE