Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Volodimir Zelenski, a doua vizită în SUA pentru a discuta deblocarea ajutorului pentru Ucraina

Președintele american Joe Biden l-a invitat pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă, în condițiile în care administrația sa a avertizat că Statele Unite vor rămâne fără bani în câteva săptămâni pentru sprijinul destinat Ucrainei în cazul în care Congresul nu va vota în favoarea pachetului de ajutor, relatează The Guardian.

Volodimir Zelenski va începe marți vizita în Statele Unite. El se va întâlni cu Joe Biden și cu membri ai Congresului american.

Discuțiile, care se vor axa în special pe războiul din Ucraina și sprijinul pe care mizează Kievul, au loc într-un context delicat. Casa Albă încearcă să convingă membrii Congresului american să ofere ajutor militar Ucrainei și Israelului.

Este a doua vizită a lui Volodimir Zelenski în Statele Unite, de la începutul războiului. Președintele ucrainean a fost primit la Casa Albă în 2022.

Statele Unite au furnizat Ucrainei asistenţă de peste 44 miliarde de dolari după declanşarea războiului. Americanii au oferit Kievului avioane F-16, sisteme de apărare antiariană sau rachete HIMARS.

Scopul întrevederii dintre Joe Biden și Volodimir Zelenski este de ”a evidenția angajamentul de neclintit al Statelor Unite pentru a sprijini poporul ucrainean ce luptă pentru a respinge invazia brutală a Rusiei”.

”În timp ce Rusia își intensifică atacurile cu rachete și drone împotriva Ucrainei, liderii vor discuta despre nevoile urgente ale Ucrainei și despre importanța vitală a sprijinului continuu al Statelor Unite în acest moment critic”, a anunțat Casa Albă, duminică, într-un comunicat.

Senatorii republicani au blocat săptămâna trecută un ajutor de urgență în valoare de 106 miliarde de dolari destinat Ucrainei și Israelului, după ce conservatorii s-au opus excluderii reformelor privind imigrația pe care le solicitaseră în cadrul pachetului de sprijin.

De altfel, Cancelaria președintelui Volodimir Zelenski a anunțat, duminică, pe Telegram, că liderul ucrainean va ajunge luni la Washington și că se va întâlni cu Joe Biden în cadrul unei vizite de lucru.

De asemenea, Zelenski a fost invitat marți dimineață să susțină un discurs la Capitoliu, a precizat un consilier din conducerea Senatului american. Este prevăzută și o întâlnire privată între liderul de la Kiev și președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE