Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Thanksgiving Day sau Ziua Recunoștinței. Când se sărbătorește și care este semnificația zilei

Celebrată în a patra joi a lunii noiembrie, Ziua Recunoștinței (Thanksgiving Day) este o sărbătoare care provine din festivalul recoltei sărbătorit de pelerinii din Plymouth.

Potrivit legendei, sărbătoarea este legată de nativii americani, care i-au învățat pe coloniști cum să cultive porumb și să prindă pește. Acest lucru a fost mult timp o sursă de tensiune, din cauza tratamentului aplicat de-a lungul istoriei nativilor americani.

Cum a luat naștere Ziua Recunoștinței și cum a fost stabilită data sărbătorii

În anul 1621, coloniștii Plymouth și nativii americani Wampanoag au împărțit un ospăț ca semn de reunoștință pentru recolta bună obținută. Două secole mai târziu, în anul 1863, președintele american Abraham Lincoln a proclamat ca Ziua Recunoștinței să fie sărbătorită la nivel național pe data de 26 noiembrie. Până atunci, sărbătoarea era celebrată la nivelul statelor și coloniilor individuale.

În anul 1941, președintele american Franklin D Roosevelt a proclamat ca Ziua Recunoștinței să fie sărbătorită în a patra zi de joi din luna noiembrie.

Însă mulți americani, printre care persoane care au strămoși nativi americani, consideră că Ziua Recunoștinței maschează adevărata istorie de opresiune și vărsare de sânge care stă la baza relației dintre coloniștii europeni și nativii americani.

Astfel, Ziua Recunoștinței este cunoscută ca "Ziua națională de doliu" pentru multe comunități de nativi americani

Tradiții de Ziua Recunoștinței

Ziua Recunoștinței este, de asemenea, un sezon al carității. Americanii sunt încurajați să doneze ceea ce pot unor organizații precum Armata Salvării și să ofere hrană pentru persoanele fără adăpost.

Masa de Ziua Recunoștinței

O masă tradițională de Ziua Recunoștinței constă în friptură de curcan, piure de cartofi, cartofi dulci cu bezele, sos de afine, sos gravy, porumb dulce și plăcintă de dovleac ca desert.

Începând cu anii 1920, Ziua Recunoștinței a reprezentat în mod tradițional începutul "sezonului sărbătorilor de iarnă". De asemenea, este în general considerată mai importantă decât Crăciunul, în special în ceea ce privește petrecerea timpului cu familia și prietenii.

Parade

O altă caracteristică majoră a Zilei Recunoștinței sunt paradele. În New York, la parada Macy's Day Parade se văd care alegorice, baloane și personaje de desene animate supradimensionate care coboară pe 6th Avenue. Ea se încheie la magazinul emblematic Macy's și este televizată la nivel național în fiecare an.

Black Friday

Deși nu are loc strict de Ziua Recunoștinței, Black Friday este cea mai mare zi de cumpărături din an în SUA. Se oferă reduceri uriașe, ceea ce duce la scene asemănătoare unor revolte, în timp ce cumpărătorii se grăbesc să pună mâna pe cele mai bune oferte.

Evenimente sportive

Mai multe evenimente sportive au loc, de asemenea, în perioada sărbătorilor. În NFL, meciurile se dispută pe tot parcursul zilei de joi și pe tot parcursul weekend-ului. În plus, există și o serie de meciuri mari de fotbal universitar.

Transmisiuni speciale la TV

Emisiune speciale la TV de Ziua Recunoștinței reprezintă un alt eveniment cultural important. Deși nu sunt la fel de mari precum cele de Crăciun, marile companii de producție de televiziune fac eforturi mari pentru a crește numărul de telespectatori.

Grațierea curcanilor

Și, în cele din urmă, președintele "grațiază" doi curcani la Casa Albă în fiecare an, asigurându-se că aceștia trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți. Nu se știe încă de ce și pentru ce motiv sunt grațiați.

Surse: euronews.com, history.com

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE